familiebanden in de moestuin
Regen. Griep. Vakantie. Geen tijd. Geen zin. Er was altijd wel een reden voor de man en het Meisje om de bouw van de nieuwe moestuin uit te stellen. De plannen waren klaar. Het was echt alleen nog wachten op de uitvoering. En dat wachten duurde lang. Gelukkig was daar ineens Pasen. 3 Dagen vrij. Drie hele dagen! De moestuin is dan ook klaar. De composthoop is af. De tuinbakken zijn in elkaar gezet zodat het tuinMeisje in verhoogde bakken kan werken. Dit heeft te maken met de grond waarop het Meisje tuiniert. Dat is veengrond en deze grondsoort heeft de onhebbelijke eigenschap om nat te blijven. Ze hoopt dat haar verhoogde bakken dit probleem oplossen. Het is in ieder geval beter dan niets.
Gewas indeling
De man van de moestuin heeft 8 bakken gemaakt. Voor elke groentefamilie een eigen bedje. Je moet een beetje rekening houden met de familiebanden in de moestuin. Soms hebben ze ruzie. Meestal niet. Omdat het tuinMeisje overal en altijd het optimale uit wil halen, komen er ook nog bakken voor bloemen en een bak voor fruit. Zo komt ze tot 8. Deze families wisselen elk jaar van bak en draaien met de klok mee. Zo staat een gewassoort nooit 2 jaar in dezelfde grond waardoor er minder kans is op ziektes, insecten of uitputting van de grond. Bovendien stellen de verschillende families vaak dezelfde eisen aan de bodem. Een beetje meer of minder mest is per bak heel gemakkelijk bij te houden. En gemakkelijk, daar is het tuinMeisje gek op.
Wisselteelt
Om de wisselteelt een beetje logisch in te delen houdt ze zich voor ogen hoe een plant groeit. Deze begint met een wortel, daarna komen de stengel en het blad, tenslotte de bloem, de vrucht en het zaad. Zo gaat ze haar bakken ook indelen.
Wortel familie
Ze begint in de eerste bak met de wortelgewassen. Dat is een duidelijke familie, maar kent wel verrassingen. Van deze familie eet je datgene wat er (grotendeels) onder de grond zit, de wortel of de knol. Rode bieten, uien en wortel zijn hier voorbeelden van. Evenals pastinaak en schorseneer. En ook…. venkel….. terwijl venkel bijna volledig boven de grond groeit. Tja.
Blad familie
De volgende bak is voor de stengel en bladgewassen. Van de bladgewassen is de verwantschap duidelijk. Van deze groentes eet je het blad. Spinazie, sla, postelein of snijbiet behoren tot deze familie. Het Meisje zet de stengelgewassen in dezelfde bak want hiervan kweekt ze alleen prei.
Daarna gaat ze verder met de bloemen. Lees in het volgende blog hoe het Meisje creatief omgaat met de bloemenfamilie. Regels zijn tenslotte gemaakt om je er niet aan te houden.
Wat zijn de afmetingen van de plantenbakken van Het Meisje ? en welke houtsoort is er gebruikt ?
Dit lijkt mij een goed idee om je rug te sparen.
De tuin van De Meisjes is klein. Het was dan ook een beetje passen en meten met de bakken. De meeste bakken zijn 1 x 2 geworden. Sommige zijn wat langer, sommige wat korter. De bakken zijn gemaakt van cederhout met een FSC keurmerk. Het kost iets meer maar nu weten we in ieder geval dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt. De Meisjes dragen graag bij aan een mooiere wereld.