salie vermeerderen

salie vermeerderen

Ze was al een paar weken niet in de moestuin geweest. Vreemd eigenlijk. Voor een tuinMeisje. Wel was ze op de tuin toen het ging vriezen. Dat is in de tuin van De Meisjes die vlak aan zee ligt een vrij ongewoon verschijnsel dus controleerde ze direct of er geen vorstschade was. En ja, ze was er ook toen er een deken van sneeuw over de tuin heen lag. Gewoon om te genieten van de witte wolkige schoonheid. Maar dat was alweer een paar weken terug. Daarna kwam de regen. Als het regent is een tuin niet leuk. Als het regent is een tuin nat. Als het regent is een tuin vies. Als het regent zak je tot je enkels in de zompige aarde. Nee. Echt niets aan. Zelfs niet voor een tuinMeisje.

Gelukkig scheen de zon dit weekend. Tijd voor een bezoekje aan de tuin. Tijd voor verbazing. Verbazing over de salie. Wat zag deze er nog fantastisch uit na al dat gruttige grommende weer. En dat terwijl salie een Mediterraan typje is. Daar terug te vinden is tussen krijtige rotsen en op droge hellingen. Het liefst groeit in de volle zon. Deze salie was duidelijk goed geïntegreerd.

Verschillende soorten salie 

Salie is er in vele soorten en maten. De soorten voor de siertuin zijn ontelbaar en allemaal schitterend. Van knalrood tot felblauw en alle kleuren daar tussenin. Er is maar één salie geschikt voor gebruik in de keuken: Salvia officinalis. Niet verpletterend aanwezig in de tuin. Wel stabiel. En zacht. Het blad van deze keukensalie is donsachtige behaard. Aaibaar. Dat wil je gewoon voelen. Dat moet je gewoon voelen.

Salie is een fantastische plant in de tuin, maar ook in de keuken en in je medicijnkastje. Handig bij een griepgolf in de familie.

Dan heeft het tuinMeisje het nog niet over de bloemen gehad. Niet indrukwekkend. Wel schattig paars en nog lekker ook. Je kunt ze door een salade versnipperen. Je kunt ze ook aan de plant laten zitten want vlinders en bijen zijn er eveneens gek op.

Heb jij net als het tuinMeisje besloten dat er dit jaar meer salie in je tuin moet staan? Je kunt natuurlijk naar het tuincentrum rennen om een nieuw plantje te kopen, maar er zijn andere manieren om je salie te vermeerderen.

Zaaien

Je kunt salie zaaien vanaf maart. Verdeel de zaadjes over kleine potjes met aarde. Zaai niet teveel en bedek de zaden niet met aarde. Salie is een lichtkiemer. De zaden hebben licht en warmte nodig om te ontkiemen. Zet de potjes daarna in een kasje op je vensterbank. Zodra er 2 echte blaadjes aan de salie komen kun je de plantjes verspenen door ze voorzichtig uit te graven en per stuk in een iets groter potje over te zetten. Vanaf half mei kun je de plantjes uitzetten in de tuin.

Stekken

Salie vermeerderen kan echter gemakkelijker. Zodra het warm begint te worden laat salie zich heel goed stekken. Knip een top uit de plant. Haal voorzichtig de onderste blaadjes er vanaf. Op deze wondjes groeien straks de worteltjes dus zorg dat je een stek hebt met een paar blaadjes. Doop de steel in stekpoeder en zet de tak in een potje met aarde. Zet hier een cloche overheen (of een plastic zakje) zodat er niet teveel vocht verdampt. Als de stek begint te groeien heeft hij genoeg wortels ontwikkeld om in de tuin te zetten.

Afleggen

Wil je het nog gemakkelijker? Dan heb je een goede aan het Meisje. Het tuinMeisje is namelijk nogal lui. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Zij vermeerdert salie door deze af te leggen. En nee. Dat heeft niets met overlijden te maken. Juist met geboorte. Geboorte van een nieuwe salieplant. Buig een lange stengel naar de grond. Zet deze vast met een tentharing of iets dergelijks en wacht tot op deze plek een nieuwe plant begint te groeien. Knip hem van de moederplant af en voilà. Je nieuwe salie. Gemakkelijker kan het Meisje het niet maken.

Wist je dat je salie ook kunt vermeerderen in water? Gewoon op de vensterbank zoals je hier kunt lezen.

rozemarijn en salie stekken
rozemarijn en salie stekken
pinterest

3 Reacties

  1. tuinDame

    Deze tuinDame legt het wel af. Overal slakken in de tuin. Net wat nieuws geplant en nu al tientallen slakken die zich volproppen. Even googlen en zo kwam dit artikel tevoorschijn. Snel de tips van tuinMeisje uitproberen om salie plantjes te stekken want hey, daar zitten die glibberige boefjes niet op.

    Reageren
  2. BruineVingers

    Hallo lezer(es)

    Mijn ervaring is dat ook binnn een soort het ene ras/varieteit veel kwetsbaarder is dan het ander.
    Mijn gouden tijm wordt tot op de grond kaalgevreten, terwijl de gewone, groene tijm er prachtig bij staat.
    Ook de puperen salie wordt aangevreten, zij het niet tot op de grond, maar de gewone groene (lekkerste) laten ze ongemoeid.
    Hoe interessant slakken ook zijn, ik HAAT de tuin variëteit. Tja, gif vind ik nog erger.

    BruineVingers

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Ja dat klopt. Bij ons is de sier salie ook veel kwetsbaarder dan de keuken variant. Eerlijk gezegd hebben wij ook een bloedhekel aan slakken, maar vergiftigen doen wij ook niet. Ze zijn nuttig, maar daarmee is ook alles gezegd…

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *