zaaien
Wie zaait zal oogsten. Ja, dat zeggen ze nu wel, maar daar is het tuinMeisje helemaal niet zo van overtuigd. Ze vindt dat de samensteller van dit spreekwoord daar een beetje te gemakkelijk over gedacht heeft. Zich met een jantje-van-leiden van af heeft gemaakt. Hoezo zaaien is oogsten? Het tuinMeisje heeft in haar leven heel veel gezaaid waarbij oogsten in het geheel niet aan de orde was.
De kunst van het zaaien
Daar komt best veel bij kijken, dat zaaien. Dan is er ook nog zoiets als voorzaaien, binnen zaaien, buiten zaaien, breedwerpig zaaien, verspenen. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Toch zijn die bomen ook als zaailingen begonnen dus het kan wel.
Het is dan ook geen hersenchirurgie, maar tussen zaaien en oogsten zit nogal wat tijd en in die tijd kan er van alles mis gaan. Ook als moeder natuur het zelf doet, maar dat zien we niet. Niet genoeg licht of juist teveel. Te warm, te koud of niet de juiste grondsoort om maar een paar beren op de weg te benoemen.
Je moestuiniert om te kunnen oogsten. Niet om te zaaien. Het is dan ook een kwestie van opletten en niet eigenwijs zijn. Dat laatste is nog wel eens lastig voor het Meisje. Toch heeft ze door schade en schande geleerd dat ze echt de informatie moet volgen die achterop het zaadzakje staat. Daar wordt beschreven wanneer je kunt zaaien, of je binnen of buiten moet zaaien en onder welke omstandigheden je zaait. Houd je daaraan. Het helpt.
Zaaien in een zaaitray
Het tuinMeisje zaait het liefste in een zaaitray. Zo’n tray bestaat uit een grote hoeveelheid kleine potjes die aan elkaar vast zitten. Plant de zaden ongeveer 2 x zo diep als de zaden groot zijn. In elk potje kun je 2 of 3 zaadjes in kwijt. Je moet altijd iets meer zaaien dan je nodig hebt omdat zelfs in de ideale omstandigheden niet alle zaden opkomen. Het is nu eenmaal natuur. Houd de aarde vochtig. Niet te nat. Niet te droog.
Als de zaadjes eenmaal groot genoeg zijn wip je de plantjes eruit en zet je ze met wortelkluit en al over in een groter potje. Heb je minder plantjes nodig dan je hebt gekweekt? Dan knip je ze af. Dat bespaart je een boel werk. Zo hoef je zo niet te verspenen want dat is een rotklus.
Zaaien in een toiletrol
Een andere mogelijkheid om te zaaien is……… een toiletrol. Je zou het niet zeggen, maar het is een ideaal zaaipotje. Het Meisje gebruikt toiletrollen voor de grotere zaden zoals peulen, bonen en mais. Vul de rolletjes met goede grond, bijvoorbeeld speciale zaai- en stekgrond. Dat is iets duurder, maar dat betaalt zich later weer uit.
Druk de aarde een beetje aan en stop er de zaden in. Vervolgens zet je alle kokertjes op een blad of in een kist. Zo kun je alle rolletjes in 1 keer verplaatsen als dat nodig is. Zet je zaailingen in de aarde zodra ze 2 of meer echte blaadjes hebben. Deze blaadjes verschijnen na de kiemblaadjes. Daarna komt de truc met de toiletrol. Deze gaat met zaden en al de aarde in. Het rolletje vergaat in de grond en verwordt tot compost. Is dat niet handig?
Labelen
Vergeet tenslotte niet bij te houden wat je gezaaid hebt. Daarvoor kun je van alles gebruiken. Als je er maar iets op kunt schrijven wat je kunt blijven lezen. Jarenlang heeft het tuinMeisje halve wasknijpers in de grond gestoken waar ze de naam van de plant op schreef. Dit jaar heeft ze van Sinterklaas echte houten plantenstekers gekregen. Die gaat ze, net als haar vader altijd deed, met potlood beschrijven. Heerlijk ouderwets.
Ben je op zoek naar andere budget zaaihulpen? Lees dan dit blog eens.
Heel mooi Tuinmeisje vergeet alleen niet dat maïs een gulzige plant is, dus goed bemesten, zoniet is het maar een triestig gewas. Als je niks geeft krijg je ook niets.
Hoe geraak ik op uw blog?
Groetjes
Marie Louise