de moestuin in mei

de moestuin in mei

In mei leggen alle vogels een ei. Dat is wel duidelijk. Eerlijk gezegd waren de eersten al in april begonnen, maar nu is het helemaal feest. Vogels vliegen af en aan. Het is een drukte van belang in de achtertuin van het Meisje.

Net als in de moestuin. Ook daar is het een drukte van belang. De moestuin in mei is een tuin waarin volop wordt gebroed, gewerkt en gevoed. Het Meisje broedt op nieuwe ideeën, wat zal ze dit jaar weer zaaien. Is er nog bijzondere groente waar ze nieuwsgierig naar is? Waar komen de bonen te staan. Welk bouwwerk zal de Man dit jaar weer verzinnen om de hoogste bonen te steunen. Kortom hoe gaat de moestuin in mei eruitzien?

Het Meisje zet de belangrijkste moestuin activiteiten voor de maand mei op een rijtje.

IJsheiligen

Om moestuinklussen in mei te verrichten is het handig om de maand doormidden te snijden. Vandaag is de naamdag van Sint Pancratius. Sint Pancratius is één van de 4 IJsheiligen. IJsheiligen is een belangrijk moment in de moestuin. Van 11 tot en met 14 mei worden de naamdagen van vier katholieke heiligen gevierd. De kans op overgang naar extreem koud weer is na IJsheiligen kleiner, waardoor de mogelijkheid dat je net gezaaide groen het overleeft aanzienlijk groter is.

Steunen

Mei is ook het moment om te bouwen. Van de peulvruchten gaan de meeste familieleden de lucht in. Dat betekent dat je ze moet helpen in hun tocht omhoog. Denk dan niet alleen aan bonen en kapucijners. Ook de goddelijk ruikende lathyrus klimt tot een meter of twee, Engelsen zijn meesters in het verzinnen van creatieve manieren om peulvruchten steun te geven. Op een tuinreisje naar Engeland zag het Meisje in de moestuin van Sissinghurst Castle wel zeven verschillende manieren om bonen te steunen. Sindsdien fabriceert de Man elk jaar een ander bouwwerk.

Kolen zaaien

Kolen zijn sterke planten. Deze kun je voor IJsheiligen al zaaien. Het duurt nog even voordat je kool kunt oogsten maar het is echt de moeite waard. Tegen die tijd is het winter en staat er bijna niets meer op de moestuin. Dan ben je heel blij dat je in mei kolen hebt gezaaid. Als je meer haast hebt kun je ook bladkool zaaien. Bijvoorbeeld jagallo nero.

jagallo nero
jagallo nero

Deze laatste bladkool is een feest voor het oog. Diep ingesneden blauw/grijze bladeren in de vorm van een eikenblad. Heb je nog meer haast? Kweek dan raapstelen. Na zes weken heb je de eerste teelt op je bord.

Dropplant

Als je kolen zaait, zet daar dan ook een dropplant tussen. Vooral boerenkool wil nog wel eens last hebben van witte vlieg. Deze dropplant (Agastache) ruikt naar anijs en daar houdt witte vlieg niet van. Het ziet er ook nog eens schitterend uit, die diepblauwe bloemaren, wuivend tussen het grove blad van je kolen. En dat niet alleen. Ook bijen zijn er gek op.

Courgettes en pompoenen

En als de IJheiligen uitgeraasd zijn, kun je exotischer groen zaaien. Courgettes bijvoorbeeld. Houd veel afstand tussen de zaden. Deze planten hebben ongeveer één vierkante meter groeiruimte nodig. Naast de courgettes zaait het Meisje pompoenen. Ook al van die ruimtevreters. Ze kreeg zaden van pompoen Australian Grey.

Cadeautjes uit de moestuin
Cadeautjes uit de moestuin

Een prachtige grijsgroene soort die het op elke grondsoort schijnt te doen. Ze ziet het al voor zich en reserveert een heel moestuinbed voor deze twee giganten.

Dat is een ander voordeel van de moestuin in mei. Alles is nog mogelijk. De tuin in haar hoofd is al af. Nu de werkelijkheid nog.

Enthousiast geworden? In dit blog beschrijven we wat de beste manier is om buiten te zaaien.

buiten zaaien
buiten zaaien

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *