dubbel zoveel groente

Het Meisje moet iets bekennen. Iets dat niet stoer of sexy is. Niet cool of chill. Niet meisjesachtig zelfs. Ze heeft een eigenschap waar mannen over het algemeen niet op vallen. Een eigenschap waar vrouwelijke hoofdrolspelers in films niet over beschikken als ze aanbiddelijk of begerenswaardig gevonden worden. Wel als het personage gevreesd wordt. Emotieloos is. Dan doet de actrice in een keurig opgeruimd huis alsof ze heel erg netjes is. Net als het Meisje. Maar die is het echt. Helaas.

Ze is dus een opruimerig type. Georganiseerd. Gestructureerd. Ordnung muss sein. Dat dit gezegde Duits is, bewijst het gelijk van het Meisje. Duitsers worden in films ook nooit innemend geportretteerd. Wel ongevoelig en meedogenloos.

Netheid is gewoon geen aantrekkelijke eigenschap. Ze is er dan ook niet trots op. Gelukkig ontdekte ze deze week dat haar eigenschap in de moestuin wel degelijk voordelen heeft. Daardoor oogst ze nu dubbel keer zo veel groente. Elk nadeel hep se voordeel, om Johan Cruijff maar weer eens aan te halen.

De moestuin opruimen

De moestuin was na de ongewone hitte en droogte van deze zomer een bende. Nog voordat ze haar koffers had uitgepakt stond het Meisje alweer orde te scheppen in de moestuin. Verdorde en droge planten? Weg ermee. Op de composthoop. Bloemen in doorgeschoten groente? Tot de grond toe afsnijden en in een vaas. Een enkeling mocht blijven staan om zaden voor het volgende seizoen te produceren.

Bossen vol bloemen haalde het Meisje van de moestuin. Weelderige boeketten op alle tafels in huis en in de tuin, waarbij de prachtige gele schermbloemen van de venkel alle felle kleuren tot een smaakvol geheel verbonden.

Dubbel zoveel groente

Nu het onkruid na wat regenbuien weer begon te groeien, toog het Meisje met een schoffel naar haar moestuin. Fijn, er kon weer opgeruimd worden. Tot haar verbazing zag ze uit de stengel van de venkel twee mini venkeltjes tevoorschijn komen. Twee? Ze kroop wat verder onder het groen. Verdomd. Voor elke afgesneden venkel waren er twee terug gekomen. Ze heeft dubbel zoveel groente. Eindelijk is ze blij met haar opgeruimde aard.

Wist je dat er meer groente is die je vaker kunt oogsten? Van sla en rucola is het wel bekend. Zowel pluksla, veldsla als kropsla komen terug als je ze afknipt. Bij rabarber is het eveneens geen verrassing dat het blad weer aangroeit als je het hebt geoogst. Maar ook andijvie en radicchio komen terug als je het blad afsnijdt. En snijbiet heet niet voor niets snijbiet.

Eigenlijk is het principe heel simpel. Als de wortel blijft staan en je het blad eet, kun je meerdere keren oogsten. Net zoals je budget groente kweekt als je geen moestuin hebt. Ze had het kunnen weten als ze nagedacht had. Maar dat deed ze niet. Ze was te fanatiek bezig met opruimen. Ordnung muss sein. Zeker als je daardoor dubbel zoveel groente oogst.

Van het blad van de doorgeschoten venkel, maakte het keukenMeisje overigens overheerlijke soesjes.

soesjes met makreel en doorgeschoten venkel

soesjes met makreel en doorgeschoten venkel

Ben je wat minder opruimerig? Laat dan je groente express doorschieten. Zo kun de zaden volgend jaar opnieuw gebruiken in de tuin. Heb je teveel? Heel wat groente zaden zijn overheerlijk in de keuken. Welke? Dat kun je hier kunt lezen.

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *