een appelboom op je balkon

een appelboom op je balkon

Deze week staat de appel centraal bij de Meisjes. Appels uit je moestuin, of appels van de appelboom op je balkon. Dat betekent dat alle blogs en recepten over appels gaan. Het is er tenslotte de tijd voor.

De geur van appels brengen het tuinMeisje altijd direct terug naar haar jeugd. Toen de buren nog een appelboomgaard hadden. Daar liep ze als nog kleiner meisje vaak. Heerlijk zacht en geurend gras onder haar kleine blote voetjes. Her en der een paar wilde bloemen. Voor de gezelligheid liepen er schapen met dikke witte wollen vachten rond onder de bloeiende appelbomen. Als het wat frisser werd plukte ze daar de lekkerste appeltjes uit de boom. Of het waar is weet het Meisje eigenlijk niet meer. In haar herinnering heeft ze vroeger wel degelijk in een dergelijk droomdecor rondgelopen, maar ja, herinneringen zijn volslagen onbetrouwbaar.

Toch was het deze herinnering die het tuinMeisje enige jaren geleden deed besluiten om in haar mini moestuin een appelboompje te kweken. Natuurlijk ook omdat ze zo lekker zijn, maar dat terzijde. En vol met vitamines en vezels waardoor je snel een vol gevoel hebt. En maar 49 calorieën. Maar dat ook terzijde.

Het Meisje heeft wel eens gelezen dat Koningin Maxima een keer per week een appeldag heeft. Op die dag eet ze alleen maar appels. Daar moet het tuinMeisje niet aan denken maar ja, zij is dan ook geen Koningin. Gelukkig niet. Dan had ze overigens wel een appelboomgaard gehad, maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

Een appelboom in een pot

Een pot was voor het Meisje de enige plaats die er was. Met de kennis van nu zou ze een appelboompje tegen de schutting planten, maar ja, dat is achteraf. Appels hebben best veel zorg nodig en ze zijn ze nogal gevoelig voor schimmels en andere narigheid. In de vaste grond hebben ze daar minder last van dan in een pot.

Als je appels in een pot kweekt, moet je hard zijn en in het eerste jaar de bloesem eruit halen. Verschrikkelijk. Juist die bloesem is zo prachtig, teer en subtiel. Toch is het nodig. Het produceren van appels kost de boom veel energie dus als je boom nog jong is en zeer onnatuurlijk in een pot staat, dan heeft hij alle energie nodig.

Zorg er dus ook voor dat de takken niet al teveel appels bevatten. Je boompje laat in mei/juni de overtollige appeltjes zelf al vallen, maar help hem door uit elke tros nog 1 of 2 appels te verwijderen. Doe je dit niet dan kan het zijn dat je appelboompje volgend jaar een rustjaar inlast. Gewoon om bij te komen van al het zware werk in het voorgaande jaar.

Kortom: wees lief voor je appel maar wees hard als het moet. Je appelboompje beloont je dan met een koninklijke oogst.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *