favorieten van de Meisjes: de zaai top 5 van juli

zaai top 5 in juli

Deze zomer plaatsen we een herhaling van onze favoriete moestuintips en – recepten. Want wat goed is, blijft goed.

Deze keer in de favorieten van de Meisjes: de zaai top 5 van juli. De grond is lekker warm dus je kunt alles buiten zaaien.

Andijvie

Juli is de maand om andijvie te zaaien. De plantdiepte is 2x de grootte van het zaadje. Zaai in een rijtje. Houd de grond vochtig en wacht af. Een andijvie plant heeft ongeveer 50 centimeter rondom nodig om te kunnen groeien. Komen er te veel zaailingen op? Trek ze er dan uit en voeg de zaailingen toe aan je zomerse salade. Yummie.

Boomspinazie

Dit moet je echt in je tuin hebben. Zo’n plant heb je nog nooit gezien. Zuurstokroze met groen. Instant bewondering van je vrienden en kennissen. En als extra bonus, boomspinazie is niet verkrijgbaar in de supermarkt of bij je groenteboer. Zaaien gaat volgens hetzelfde procedé als andijvie, maar dit wordt een hoge plant. Hij kan wel 2 meter hoog worden. Hoewel boomspinazie geen familie is van de echte spinazie, eet en bereid je het als spinazie.

Papaver

Op de moestuin of in je moestuinpotten hoeft niet alles functioneel te zijn. Je wilt toch ook dat het er leuk uit ziet? Het Meisje zaait daarom graag papaver. Gewoon omdat ze blij wordt van die vrolijke crêpepapieren bloemen. En omdat het stiekem toch een functionele plant is. Dit is het moment om de Oosterse papaver te zaaien. Het zaad dun bedekken met aarde en de grond nathouden. Meer hoef je niet te doen. Zelfs uitdunnen is niet nodig. Meestal zie je Oosterse papaver in het rood maar het Meisje heeft een zwak voor de paarse. Papaver is een vaste plant. In de winter sterft hij af. In het voorjaar komt hij weer op. Evenals al zijn kinderen en kleinkinderen want een papaver zaait zich flink uit. Als je dit niet wilt knip je de zaadhoofden af zodra ze het zaad begint te rammelen. Deze zaden gebruik je vervolgens in de keuken. Net als maanzaad. Lekker op je zelfgebakken brood of in koekjes.

Veldsla

Ook veldsla kweken is een fluitje van een cent. Zaai veldsla zoals je andijvie zaait. Veldsla heeft alleen veel minder ruimte nodig. Ongeveer 5 cm per plantje.

Bonen

Je kunt nooit genoeg bonen hebben. Ze zijn gemakkelijk te kweken en nog lekker ook. Daarnaast is de plant super decoratief. Wat wil je nog meer? Kies voor stokbonen en ga de lucht in. Zet 3 bamboestokken in de grond en bind deze bovenaan vast. Nu heb je een soort wigwam gecreëerd. Aan de voet van ieder stok plant je 7 bonen. Zo plant je 21 bonen in totaal. Genoeg voor een paar lekkere maaltijden. Zodra de zaailingen opkomen bind je ze met een touwtje vast aan de stokken.  Als je miniboontjes de stok eenmaal gevonden hebben, dan slingeren ze zichzelf verder omhoog. Over een paar weken heb je een wigwam met bloemen en daarna eetbaar groen. Is dat geen feest?

Nieuwsgierig geworden naar boomspinazie? Dan is dit jouw blog.

boomspinazie zaaien
boomspinazie zaaien
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *