groenbemesters
Kak. Het Meisje zegt het vaak. Te vaak volgens de man, die een ongelooflijke hekel aan dat woord heeft. Het Meisje kan er niets aan doen. Ze is erfelijk belast. Ze komt uit een familie waar flink wat krachttermen gebezigd worden. Een familie uit een deel van Friesland waar veel wordt gevloekt. Volgens de familie althans.
Erfelijk of niet. Het Meisje heeft soms gewoon behoefte om frustratie of ongenoegen grondig te uiten. Het lucht op. Verademt. Godslastering probeert ze te vermijden evenals Engelstalige vuilbekkerij. Vandaar kak. Zelf vindt ze het nogal netjes. Eigenlijk. Maar goed, zij is dan ook heel wat gewend.
Kak is trouwens een uiterst belangrijke component in de moestuin. Kak noem je dan gewoon mest. Dat klinkt toch heel anders.
Toch is er ook een vorm van moestuinmest waar geen poep aan te pas komt. Groenbemesters. Groenbemesters zijn gewassen die je niet teelt om te eten, maar omdat ze over bodemverbeterende eigenschappen beschikken. Ze verhogen de vruchtbaarheid van de bodem of verbeteren de structuur ervan.
Grofweg zijn er 3 soorten groenbemesters.
- Gewassen die veel blad maken. Deze planten spit je direct na de bloei door de grond heen of je gooit ze op de composthoop waardoor je rijkere compost krijgt.
- Gewassen die stikstof vasthouden en zo de bodem bemesten.
- Gewassen die diep en veel wortelen waardoor ze zware grond luchtiger maken.
Vorig jaar kweekte het tuinMeisje vlas als groenbemester. Vlas reinigt de grond. Maar dat is niet alles. Boven de grond ziet vlas er ook nog prachtig uit. Toch wil ze dit jaar weer iets anders.
Het Meisje tuiniert met het zicht op de duinen dus de grond is nogal zanderig. Ze kan de diepe wortelaars dan ook overslaan, maar daar zitten prachtexemplaren tussen! Keuzes, keuzes, keuzes.
Eerst maar eens haar favoriete groenbemesters op een rijtje:
Gele mosterd
Gele mosterd teel je voor het blad en om de grond losser te maken. Bovendien kun je de zaden verwerken in je eigen mosterd.
Phacelia
Phacelia is de paarse plant op de foto. Dit gewas verrijkt de composthoop maar is ook nog eens een schitterende bijenplant en een onkruidonderdrukker.
Incarnaatklaver
Deze klaver houdt stikstof in de bodem vast. Incarnaatklaver wordt hoger dan gewone klaver en heeft rode zwevende bolletjes die uit de hele omgeving bijen aantrekken.
Lupine
De éénjarige blauwe lupine. Deze bindt stikstof in de grond en onderdrukt onkruid. Ook heel fijn. Daar heb je altijd teveel van.
Serradelle
Wat te denken van de serradelle. Een schoonheid uit de familie van de vlinderbloemen. Nee. Deze blijft het tuinMeisje iets te laag. Als bodembedekker misschien?
Winterrogge
Ze kan voor het gemak kiezen en in oktober winterrogge zaaien. Dit gewas blijft de hele winter staan en wordt in het voorjaar omgespit.
Zucht. Ze weet het niet. Ze heeft nog een week of twee om na te denken want in maart moeten de groenbemesters al worden gezaaid. Maar ze moet ook de zaden nog bestellen en de zadenboer de tijd geven om het bij haar te leveren. Waarom rent ze toch altijd achter de feiten aan? Waarom let ze niet gewoon wat beter op? Waarom is ze niet wat pro-actiever? Ze weet toch dat deze keuze eraan komt? Kak. Nu heeft ze ook nog stress.
Leuk artikel met veel goede info. Zelf ga ik voor de gele mosterd!
Lekker bestellen bij de bolster. Dan heb je biologisch en gmo vrij. Succes!
Dat kunnen we ons goed voorstellen. Dank voor je lieve compliment.
Reny,
Wat bedoel je met AH moestuin ? Dat staat niet in mijn woordenschat.
Hallo Maria Louisa,
Dat snappen we wel. We bedoelen er de zaaipotjes mee die in het voorjaar in Nederland gespaard kunnen worden bij boodschappen van Albert Heijn.