groente kweken uit groente

groente kweken uit groente

Nadat het Meisje eerst een week keukenrollen doormidden had gezaagd, vond ze gister eindelijk een pak toiletpapier. Goed, het was van een soort schuurpapier dat ze normaal gesproken in de schappen laat staan, maar in deze crisis worden lieverkoekjes nu eenmaal niet gebakken.

Jubelend kwam ze thuis met haar aanwinst. Fluitend zette ze het stapeltje van 4 naast de wc. Waarschijnlijk iets te jolig. Er kieperde direct een toiletrol in de pot. Je wilt niet weten hoe snel zo’n rol zich vult met water. Er was geen redden meer aan.

Ze vervloekte zichzelf. Ze had net als iedereen wc-papier moeten hamsteren in plaats van groente. Want daar had ze zichzelf wel op betrapt. Het hamsteren van groente. Stel dat het tuinMeisje ziek zou worden, dan had ze geen groente in huis. Een ramp die niet was te overzien. Normaal gesproken eet ze het jaar rond uit haar mini moestuin, maar daar valt nu niets oogsten. Het is in de moestuin de tijd van de hungry gap.

De hungry gap

De hungry gap is een onvertaalbare periode in de moestuin, die duidt op de weken in het voorjaar waarbij er nauwelijks tot geen groente in de moestuin geoogst kan worden. De wortels en aardappels zijn op. De kolen beginnen te bloeien. Het oogstseizoen in de moestuin nadert zijn einde. Het nieuwe seizoen start weer als de eerste tuinbonen geoogst kunnen worden. De periode daar tussenin is de hungry gap.

Het duurt maar kort, maar juist in deze weken waart het corona virus rond. Het kon niet slechter.

Groente kweken uit groente

Het wc-papier zette het Meisje weer even op scherp. Ze hoeft niet te hamsteren. Ze kan gemakkelijk een week toe met haar drie toiletrollen. En dat niet alleen. Ze kan ook meer van haar groente maken. Ze kan haar groente opnieuw gebruiken. Groente kweken uit groente.

Gewoon op de vensterbank.

Bosui

Bosuitjes opnieuw opkweken is een fluitje van een cent. Als je deze uitjes in de winkel koopt hebben ze meestal nog een restje wortels. Snijd het witte deel van de bosuitjes af en zet dit in een glas met water op de vensterbank. Zorg dat alleen de wortels in het water staan. Het puntje blijft boven water. Na een paar dagen zie je dat het stompje begint uit te groeien. Je kunt de uitjes in het glas laten staan, maar het tuinMeisje plant ze liever over naar een potje aarde. Zo krijgt je herboren bosui net iets meer voeding.

Prei

Voor prei geldt hetzelfde als voor de bosui. De onderkant van de prei zet je in een beetje water en je zult zien dat de wortels al snel opnieuw uitlopen. Vervang het water regelmatig. Zo blijft het lekker fris. Zet de prei daarna in een grotere pot met aarde dan de bosui. Prei heeft meer ruimte nodig. Net als bosui kun je prei oneindig doorkweken. Het duurt alleen iets langer.

Bleekselderij

De onderkant van bleekselderij kun je beter direct in een pot met aarde zetten omdat bleekselderij sneller uitdroogt. Uit de bleekselderijstronk groeit na verloop van tijd gewoon weer nieuwe bleekselderij.

Sla

Romaine sla wordt in zijn geheel verkocht in de supermarkt. Ook daar zit het kontje nog aan. Dit kontje zet je in de aarde nadat je de rest van de sla opgegeten hebt. Het restje groeit gewoon weer uit tot sla.

Citroengras

Net als bij bleekselderij kun je citroengras opnieuw laten uitgroeien. Zet het stronkje in een laagje water tot er wortels aan groeien. Plant daarna uit in potgrond en kweek zo je nieuwe citroengras.

Venkel

Snijd de onderkant van de venkel af en zet ook dit in potgrond. Geef regelmatig water en de venkel zal opnieuw uitgroeien. Kleiner, maar net zo lekker.

Worteltjes

Tja dat kan natuurlijk niet. Groente kweken uit groente, dat gaat bij worteltjes niet op. Het groen groeit wel opnieuw uit, als je de topjes in een bakje met water legt. Het keukenMeisje heeft een fantastisch recept met dit groen bedacht. Pesto van wortelloof en basilicum.

pesto van wortelloof en basilicum
pesto van wortelloof en basilicum

De wc-rol staat inmiddels in de zon te drogen. Ze hoopt dat ze deze ook opnieuw kan gebruiken. Dan hoeft ze voorlopig niet meer naar de supermarkt.

pinterest

2 Reacties

  1. Martine van Zeventer

    Hetzelfde verhaal hier – genoeg groente maar geen wc papier haha, ik vond 2 uitgelopen stengels schorseneren. Heb je daar ervaring mee? Kan ik ze in de grond stoppen?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Jammer genoeg zullen je schorseneren niet meer uitlopen tot nieuwe schorseneren. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar denk dat je ze hetzelfde kunt behandelen als worteltjes. Je snijdt het topje er vanaf en zet dat in een bakje met water. Het groen zal waarschijnlijk uitlopen zodat je weer nieuw vers blad krijgt. Dat blad is lekker in de salade, dus helemaal verloren gaan je uitgelopen schorseneren niet.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *