karwij
De zaailingen van de karwij zijn als een dolle gegroeid door het mooie weer van de afgelopen weken. Volgens de aanwijzingen op het zakje hebben de zaden een temperatuur van 20 graden nodig om te kiemen. Dit gaat heel lang duren dacht het tuinMeisje dan ook toen ze de zaadjes 3 weken geleden in de grond stopte. Waarom karwij? Omdat het Meisje een zwak heeft voor kruidige, anijsachtige warme smaken en een voorkeur voor schermbloemigen. Het oog wil tenslotte ook wat. Vandaar dat ze heeft besloten om de hele familie van schermbloemigen te gaan kweken. Althans. Het eetbare deel ervan: anijs, venkel, dille, komijn, kervel, koriander en karwij.
Wat zal dat een feest worden in de keuken. Daarover later meer. Eerst de karwij. Het Meisje droomt van heerlijke zelfgemaakte harissa, verwarmende kruidige bonenstoofschotels en overheerlijk roggebrood. Dat moet dan door de man gemaakt worden overigens. Die is van het brood.
Rondom karwij en komijn heerst nog wel eens verwarring. Zeker omdat ze beide kummel worden genoemd. Toch zijn het verschillende zaden. Ook om te zien. Komijn is recht. Karwij is krom. Als je ze allebei proeft merk je het verschil meteen. De smaak komt overeen, maar van karwij heb je de helft minder nodig dan van komijn. Ook is karwij minder bitter dan komijn. Ooit kreeg het tuinMeisje een zakje karwij gemengd met suiker en andere smaakmakers na het nuttigen van een sterk gekruide maaltijd. Wat een opluchting was dat!
Karwij is een tweejarige plant. Volgend jaar zaait ze dit kruid dus opnieuw. Zo kan ze ieder jaar oogsten. Het eerste jaar maakt dit gewas alleen een bos fijn geveerd blad aan. Gelukkig is het blad ook eetbaar. Anders zou ze heel veel geduld moeten hebben en dat is niet haar sterkste kant.
Het tweede jaar gaat de plant de lucht in en wordt hij zo’n 50 cm hoog. In juni/juli bloeit het gewas met kantachtige bloemen die het midden houden tussen roze en wit. Oogsten doe je door de zaden uit de uitgebloeide bloemen te schudden.
Karwij werd al in de middeleeuwen geteeld in kloostertuinen. Destijds werd het gebruikt om maag- en darmproblemen tegen te gaan. Met name winderigheid. Bij de gedachte aan sterk flatulerende monniken in donkerbruine pijen slaat de fantasie van het Meisje op hol. Niet in aangename zin. Daar kan ze beter mee stoppen. Concentreren. Kijk eens wat een schattig frisgroen blad. Wat worden dit prachtige witroze bloemwolken. Wat een belofte aan warme Oosterse smaken in de keuken ….. Zo. Dat helpt.