kweepeer op het balkon

kweepeer op het balkon

Er zijn van die dagen die je het liefst wilt onthouden. Wat je vervolgens niet doet. Je kent het wel. Die heerlijke vakantiedag waarvan je het gevoel vast wilt houden. De vrijheid, de zon op je gezicht. De rust die het je brengt…. Waarna je bij thuiskomst weer overgaat tot de orde van de dag.

Er zijn ook dagen die je het liefst wilt vergeten. Wat je vervolgens ook niet doet. Zulke dagen blijven op onverklaarbare wijze in je brein hangen. De internationale dag van het naakt tuinieren is daar een van. Toen het tuinMeisje er enige weken geleden op werd geattendeerd ging haar voorstellingsvermogen met haar aan de haal. Net als de verbeelding van het keukenMeisje. Die dag, die datum bleef hen bij.

Deze zaterdag was het zover. 6 Mei. Het Meisje gunt iedereen zijn plezier maar zelf dacht ze er niet over om naakt naar de moestuin te gaan. En toch. Stel je voor dat haar medetuiniers wel naakt waren. Stel dat ze daar als enige aangekleed aan het tuinieren was? Wat deed ze dan? Ze moest naar de tuin. De bonen moesten de grond in.

Voorzichtig keek ze om het hoekje. Gelukkig…. Geen blote billen te zien. Het Meisje kon gaan zaaien.

De middag had ze gereserveerd voor haar kweepeer.

Een kweepeer in een pot

Het tuinMeisje heeft een kweepeer op het balkon. Toegegeven. Dat is niet de meest ideale plaats voor een kweepeer. Een kweepeer houdt van vochtige grond. Verblijft het liefst aan een slootkant, maar ja, die staat al vol. Toen het Meisje een paar jaar geleden in een impuls een kweepeer kocht, was het balkon de enige beschikbare plaats. Ze kocht de grootste pot die ze kon vinden en hoopte er het beste van.

Dat een kweepeer op het balkon niet gemakkelijk is, heeft ze geweten. Ze heeft de “cydonia oblonga Portugal”. Een zelfbestuivend ras in struikvorm.

Het eerste jaar moest de kweepeer nog een beetje wennen, waardoor er geen vruchten aan de boom kwamen. Dat begreep ze wel.

Het tweede jaar begon veelbelovend. De bloemen van een kweepeer zijn de allermooiste bloemen die ze ooit aan een boom heeft gezien. De bloemknoppen zijn net ijs hoorntjes. Wit met een vleugje roze in een perfecte spiraal. Na opening veranderen de knoppen in teer roze porseleinen theekopjes.

Daar bleef het vorig jaar bij. De bloemen vielen er af. Er was geen vrucht te bekennen en er verschenen lelijke zwarte stippen op het blad. Gevolg van een akelige bladziekte. Het Meisje verwijderde handmatig alle aangetaste bladen waardoor de boom weer herstelde. Pfff.

Dit jaar heeft ze zich voorgenomen er echt alles aan te doen om vruchten te krijgen. Daar was het haar tenslotte om te doen. Die heerlijk geurende donzig behaarde vruchten. Je kunt ze niet rauw eten, maar na het koken worden ze zacht, waarna je er de allerlekkerste marmelade, gelei of siroop van kunt maken.

Een kweepeer verzorgen

Nu was het tijd om haar kweepeer op het balkon opnieuw te verzorgen. In de winter heeft ze de kweepeer regelmatig van vloeibare mest voorzien. In het voorjaar heeft ze de aarde van een dikke laag mulch voorzien en nu gaat ze haar kweepeer met de hand bestuiven. Net als haar perenboom.

Ze zou het naakt kunnen doen. Niemand die haar ziet…

 

Wil jij ook een fruitboom op je balkon, maar wil je het jezelf wat gemakkelijker maken? Lees dan dit blog met alle informatie over een appelboom op je balkon.

een appelboom op je balkon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *