moestuin in Portugal

moestuin in Portugal

Met gepaste nederigheid keerde het tuinMeisje terug van vakantie. Nederig na een vakantie in Portugal. Het lijkt haar nu allemaal nogal blasé. Een moestuin voor de lol. Een moestuin omdat ze graag met haar handen in de aarde wroet. Ze voelt zich een beetje een wereldverbeteraar doordat ze tracht anderen ervan te overtuigen ook een moestuin te beginnen. Ze doet dat met veel liefde en begeestering, maar nu vindt ze dat het allemaal wel erg relatief is.

Moestuin in Portugal

Eerst was ze vooral enthousiast. Direct over de grens met Spanje was het al zichtbaar. Overal moestuinen. Niet zoals in Nederland op keurige stukjes restgrond naast de snelweg of het spoor. Nee achter de huizen en tussen de akkers. Soms groot, maar meestal piepklein. En veelal eenzijdig bebouwd.

Het Meisje zag moestuinen op de gekste plaatsen. Direct aan zee waar de straffe wind van de Atlantische Oceaan meedogenloos op de stokbonen inbeukte. Op onmogelijk stijl stijgende lapjes grond tussen de rotsen. Elke tuin werd gefotografeerd. Wat een heerlijk land. Wat een beleefde, bescheiden, vriendelijke en geïnteresseerde mensen. En wat fijn. Zoveel gelijkgestemden.

Totdat het Meisje de bergen in ging. Op knetterharde rotsachtige ondergrond zag ze een tuinier met een pikhouweel de grond bewerken. Het tuinMeisje zou op die plek het herscheppen van grond tot vruchtbare aarde allang opgegeven hebben. Eerbied. Wat een harde werker. Plots vielen haar de schellen van de ogen. Natuurlijk verbouwen Portugezen hun eigen groente omdat het klimaat zich daartoe leent. Het weer is aangenaam, met voldoende zon en voldoende regen. De bodem is vruchtbaar, als je niet op de rotsen tuiniert. Dat deed deze man vast niet voor zijn plezier. Het Meisje deed navraag en kwam er al snel achter dat een groentetuin voor veel Portugezen in het noorden noodzaak is.

Moestuin als noodzaak

Het gemiddelde netto salaris in Portugal is €900,- per maand minder dan in Nederland. En in het noorden is het verschil nog een beetje groter. In Portugal zijn veel artikelen goedkoper dan bij ons, maar niet zoveel goedkoper dat je er met een half Nederlands maandsalaris van kunt leven.

Nee, een moestuin in Portugal is pure noodzaak. Vandaar dat het Meisje nergens eetbare bloemen zag. Nergens kruiden die je eigenlijk niet nodig hebt. Nee, aardappels, bonen en kool. Soms maïs, courgettes en koriander. De opbrengst van de tuin wordt niet alleen voor eigen gebruik aangewend. Men staat er ook mee op de markt. Er wordt ruilhandel mee gepleegd. Tja. Daar kun je een moestuin natuurlijk ook voor gebruiken. Zo had het tuinMeisje er nog nooit naar gekeken. Ze voelt zich blond en blind, maar ook dankbaar. Dankbaar dat zij het zo gemakkelijk heeft. Misschien is dat wel de grootste winst van deze vakantie.

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *