moestuin op het balkon

moestuin op het balkon

Er groeit zoveel meer op een stadsbalkon dan je denkt. Je kunt op een balkon ook dichtbij de natuur leven. Je bewuster zijn van de seizoenen en de weersomstandigheden. Daar heb je geen tuin voor nodig. Maak deze winter een moestuin op het balkon. Kweek voortaan je eigen groente en kruiden. Dan weet je wat je eet. En ja. Dat kan ook nu de meteorologische herfst al is begonnen. Deze winter heb jij een moestuin op het balkon. Middenin de stad.  

Laat het zaaien voor wat het is, want dan maak je het jezelf onnodig ingewikkeld in deze tijd van het jaar.

Dit zijn de gemakkelijkste wintergroenten die je in een pot kunt kweken.

Cavolo nero

Cavolo nero is, door zijn groeiwijze en bladkleur zo bijzonder dat het in een siertuin niet zou misstaan. De Nederlandse benaming is palmkool. Dat eerste heeft alles te maken met de groeiwijze van de plant. Palmkool vormt grote bijna zwaardvormige bladeren aan een dikke steel. Het blad oogst je van onderaf waardoor de steel steeds prominenter in beeld komt. Zo ontstaat de vorm van een palm. 

Het wordt een fors gewas. De plant heeft zo’n 40 centimeter nodig om op te groeien. Je kunt de hele winter oogsten. Vorst maakt de smaak van het blad alleen maar lekkerder. Vorst zet het zetmeel dat in de kool aanwezig is, om in suikers. Zo wordt cavolo nero nog lekkerder.

Paarse boerenkool

Boerenkool zo gemakkelijk te kweken dat succes verzekerd is. Ook als je geen groene vingers hebt. Alles wat boerenkool vraagt is een handje koemestkorrels. De allermooiste is paarse boerenkool. Het Meisje kweekt Redbor F1. Deze paarse boerenkool is bestand tegen bar koude winters. Paarse boerenkool is niet gevoelig voor ziektes, super winterhard en groeit zelfs in de schaduw. Met vier koolplanten voorzie je een heel gezin wekelijks van boerenkool.

Snijbiet

Het Meisje schreef het al eerder, van snijbiet wordt ze gewoon blij. De gekleurde stengels van het blad, knallen je tegemoet. Snijbiet combineert de aardse smaak van rode biet, met het frisse groen van bladsla.

Hoe vaker je oogst, hoe sneller de groei. Als je het hart laat staan begint hij gewoon weer opnieuw.

Munt

Er zijn nogal wat soorten munt, maar ze zijn niet allemaal even smaakvol in de winter. Marrokaanse munt is dit wel. Munt kun je zelfs beter in een pot kweken dan in de volle grond. Daar neemt hij binnen de kortste keren alles over.

Peterselie

Koop een klein peterselieplantje in het tuincentrum. Deze is wat sterker dan de volgroeide peterselieplant van de supermarkt. Er zijn twee soorten bladpeterselie. Het is dezelfde familie maar met een compleet ander uiterlijk. Petroselinum crispum is de variant met het gekrulde blad. Het tuinMeisje houdt alleen niet zo van het mondgevoel van krulpeterselie. Te hard. Te aanwezig. Daarom kweekt ze zelf de platte variant, Petroselinum crispum neapolitanum.

Winterpostelein

Wil je toch nog iets zaaien? Zaai dan winterpostelein. Winterpostelein combineert een teer uiterlijk met een ongelooflijke winterhardheid.

Winterpostelein zaai je tussen juli en oktober in een ondiepe pot. Als de grond nog te warm is kan het lang duren voordat het zaad ontkiemt, maar als de koude toeslaat leeft winterpostelein op. Letterlijk. Daarna gaat het snel. Binnen de kortste keren komen de schotelvormige blaadjes tevoorschijn en kun jij oogsten. Laat tijdens het oogsten een centimeter of vijf van het steeltje staan. Dan verschijnt er vanzelf weer nieuw blad.

Wist je dat echte mannen nooit zaaien, maar gewoon plantjes kopen? Koester de man in jezelf deze winter. Wel zo gemakkelijk met een moestuin op het balkon.

echte mannen zaaien niet
echte mannen zaaien niet
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *