morel

morel

Het fijnste aan vakantie vieren is thuiskomen. Het Meisje heeft het anderen vaak horen zeggen, maar dit zelf nooit zo ondervonden. Ze vindt vakantie vieren daarvoor ook veel te leuk. Ze gaat graag en veel op reis en vindt thuiskomen helemaal niet het fijnste moment. Dan begint het grote opruimen. Zijn er de gewone zorgen weer. De waslijsten met dingen die gedaan moeten worden. Kortom, dan begint het dagelijkse leven weer.

Toch moest het tuinMeisje dit keer bij thuiskomst aan de openingszin denken. Haar tuin was een voorjaarsidylle. Eén groot feest van rode, witte en blauwe bloemenwolken in de lucht. En dat op bevrijdingsdag.

Goed, het rood moet je er een beetje bij denken. In werkelijkheid is dit donkerroze, maar de rest klopt toch echt. Het rood is afkomstig van de boom van de buurvrouw, een sierprunus. Het blauw van de grote paarsblauwe bloemtrossen van de blauwe regen. Het wit van de morel. En alles hangt hoog. In de herinnering van het Meisje hebben deze gewassen nog nooit tegelijkertijd gebloeid. De blauwe regen is meestal wel zo’n beetje klaar met bloeien als beide prunussen beginnen te ontluiken. Vandaar dat ze deze overweldigende symfonie in rood, wit en blauw nog nooit eerder had gezien. En zomaar ineens blij was met haar thuiskomst.

Een morel in de tuin

Terug naar het rood. Het rood van de morel. Een morel is een hele gemakkelijke vruchtboom. De morel van het tuinMeisje was bij de koop van het huis inbegrepen, maar als je erover denkt om een fruitboom te planten dan is een morel zeker de moeite waard. Deze boom bloeit overdadig met kleine enkelvoudige bloemen aan enigszins hangende takken waardoor het net lijkt alsof er een grote witte cumuluswolk boven je tuin hangt. Die ook nog eens heerlijk ruikt. Dat vinden de bijen eveneens want het is een gezoem van jewelste.

Hoog wordt hij niet. Zo’n meter of 4. Onderhoud heeft hij ook nauwelijks nodig. Deze zure variant van de gewone kersenboom kan zowel in de zon als in de halfschaduw staan en is zelfbestuivend. Altijd fijn.

Morel in de keuken

Van de boom is alles eetbaar. De bladeren zijn gedroogd als thee te verwerken. De bloesem kan gebruikt worden om kersenbloesem rijst te maken. Daartoe worden de bloemen eerst gedroogd en gezouten. Dat lijkt het tuinMeisje nogal een gedoe.

Een aftreksel van de steeltjes van de kersen schijnt goed te werken tegen slapeloosheid en de vruchten….. Ja die zou het Meisje ook kunnen eten. Met de nadruk op zou. De vogels zijn er echter elk jaar weer eerder bij dan het tuinMeisje waardoor er voor haar niets overblijft. Ach, het maakt niet uit. Dan hebben zij ook een lekker maaltje. Het Meisje heeft genoeg andere keuzes.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *