nog meer familiebanden in de moestuin
In het vorige blog heb je kunnen lezen hoe het tuinMeisje haar moestuinbedden heeft onderverdeeld over de verschillende gewasfamilies. Om de wisselteelt een beetje logisch in te delen houdt ze zich daarbij voor ogen hoe een plant groeit. Deze begint met een wortel, dan de stengel en het blad. Daarna volgen de bloemen, de vruchten en de zaden. Als ze deze indeling aanhoudt hoeft ze nooit meer te onthouden of de uien nu vorig jaar in bed 1 of 2 stonden. Dat weet ze gewoon. Hoopt ze.
Wortel familie
Ze begint bij de wortelfamilie die gevolgd wordt door de stengel- en bladfamilie. Afgaand op de imaginaire groei van een plant zijn er echter nog meer familiebanden in de moestuin. Na de wortel, de stengel en het blad volgen immers de bloemen.
Bloemen
De bloemen komen in het volgende bed. In deze border mogen 1000 bloemen bloeien. Nou ja. Figuurlijk gesproken. Dit bed vult ze met eetbare bloemen, geneeskrachtige bloemen, bloemen die wormen aantrekken of luizen verjagen en natuurlijk bloemen voor de romantiek. Esthetiek is tenslotte ook belangrijk in de moestuin.
Koolgewassen
De volgende bak is voor de koolgewassen. Voor het gemak rekent het tuinMeisje de koolgewassen eveneens tot de bloemen. Soms is dat duidelijk bij broccoli of spruiten. Soms moet ze een beetje sprokkelen zoals met de sluitkolen als rode- en groene kool. Dat ziet ze dan maar als een bloem op de grond. De koolfamilie houdt van vette en voedzame grond. Je had het waarschijnlijk niet direct verwacht, maar paksoi en raapstelen behoren ook tot dit gezin dat nog een ander verrassingskind heeft: rucola.
Vruchtgewassen
Na de koolgewassen zijn de vruchten aan de beurt. Hierbij kun je denken aan komkommer, pompoen of courgettes. Hiervan gaat het Meisje heel veel kweken. Ze is er gek op. Zeker op de courgette frietjes van het keukenMeisje.
Naast de vruchten wil het tuinMeisje een fruitbed. Hierin gaat ze bessen in alle kleuren kweken, maar ook aardbeien en frambozen.
Peulvruchten
Het zevende bed is voor de zaden. Met een beetje fantasie kun je bedenken dat bonen en peulen onder dit gewas vallen. Het zijn tenslotte de zaden die je van deze familie eet. Ook gaat ze in dit bed kapucijners en tuinbonen kweken.
Het achtste bed gebruikt het Meisje niet. Althans dat is de bedoeling. Ze zet dit bed vol met groenbemesters. Dit zijn planten die zorgen dat de bodem verbeterd wordt. Ze kunnen bijvoorbeeld mest toevoegen, de grond doorlaatbaar maken met hun wortelgestel of voedingsstoffen vasthouden. Het tuinMeisje zet hier graan en vlas op.
Familie van de nachtschade
Tenslotte is er nog een belangrijke familie die het tuinMeisje niet teelt. De familie van de aardappelen. Dit gezin is groter dan je denkt want ook tomaten vallen onder deze gewassoort. Evenals paprika, pepers en aubergine. Het Meisje tuiniert zonder kas dus deze planten vallen af. Bovendien mogen er op het moestuincomplex geen aardappelen verbouwd worden. Regels van de gemeente. Hier gaat ze nog iets slims op bedenken. Houdt het blog van De Meisjes in de gaten.