paars is het nieuwe groen

paars is het nieuwe groen

De lijst met gewenste zaden was eindeloos. Het Meisje deed er weken over, maar nu was hij compleet. Tot haar schrik zag ze dat ze in haar aloude valkuil was gestapt. Vorm boven functie. Al haar wensen betroffen het uiterlijk van de plant. Niet de smaak. Best bijzonder. Voor een moestuinmeisje. Bovendien waren al haar wensen paars.

Daar moest maar eens verandering in komen. Het gaat tenslotte om eten, voedingswaarde, smaak. Niet om esthetiek. Ze bracht snel wat wijzigingen aan en ging zaden bestellen. Hoewel….. bestellen?

Zaden bestellen

Ze kocht de laatste jaren haar zaden automatisch via internet. Eigenlijk best saai.

Ze dacht aan haar siertuin. Daarvoor bestelt ze ook nooit iets via internet. Planten moeten gezien, geroken en aangeraakt worden. Ze zijn onweerstaanbaar voor het Meisje. Zet haar in een kledingzaak en ze komt zonder iets te kopen naar buiten. Een kwekerij daarentegen levert problemen op. Voor ze het weet heeft ze haar manden en handen vol. Intens gelukkig. Dat dan weer wel.

Met dit gegeven in haar achterhoofd kwam het tuinMeisje op het lumineuze idee om haar zaden in een echte winkel te kopen. Een stenen winkel. De vader van het meisje bestelde vroeger zijn zaden bij Vreeken’s zaden in Dordrecht. Zo vader zo dochter. Vreeken moest het worden.

Het keukenMeisje werd omgekocht met een in het vooruitzicht gestelde lunch plus wijn want alleen winkelen is niet gezellig. Aldus togen de Meisjes gezamenlijk naar Dordrecht. De winkel zit in het oude centrum van Dordrecht. Dat hadden de Meisjes niet verwacht. En al helemaal niet dat de winkel in een prachtig oud pand huisde.

Zaden kopen

Eenmaal binnen wisten ze niet wat ze zagen. Rekken en rekken vol met zaden. Boeken, tuingereedschap, bollen. Overal nieuwe hoekjes, trapjes…..en nog meer rekken, nog meer zaden. Keurig en overzichtelijk gerangschikt. Winkel en magazijn gebroederlijk tezamen. Kwetterende dames liepen in en uit met handen vol bestellingen die in grote kratten werden geplaatst. Af en toe werd er een enorme zak bollen van boven gebracht. Ook die moesten bij de klanten terecht komen. Wat een wonder. Wat een bedrijvigheid.

Het tuinMeisje kon haar geluk niet op. Ze dwaalde van de ene stelling naar de andere. De tijd vloog.  Binnen de kortste keren was haar mandje vol en haar portemonnee leeg. Zo gaat dat. Maar, ze had wel voor het hele jaar groente ingekocht. Een troostrijke gedachte.

Paars is het nieuwe groen

Thuis sorteerde het Meisje haar zaden. Wat bleek? Een groot deel van het gekochte zaad levert uiteindelijk paarse planten op. Paarse boerenkool, paarse wortels, paarse mais, paarse bonen. Paars. Was ze toch niet uit haar valkuil gekropen. Alles voor het uiterlijk. Alles voor design. Zelfs groente. Is dat niet een beetje sneu?

Ach wat maakt het uit. Paars is het nieuwe groen.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin