paksoi
Bij thuiskomst hing er een plastic zak aan de deurkruk. Onbewust gaat er dan een alarmbel af in het hoofd van het Meisje. Ok. Een belletje. Het is al lang geleden. Ooit, toen ze nog in Alkmaar woonde, werd er bij haar in de buurt iemand gedood toen de plastic zak, die aan de deurkruk hing, geen boodschappen bleek te bevatten, maar een bom. Later bleek de geëlimineerde een crimineel te zijn. Misschien had hij het verdiend, maar de schrik zat er bij haar en de buurtbewoners een tijd lang goed in. En nog. Merkte het Meisje nu.
Het was echter een doorzichtige plastic zak. Naderbij gekomen bleek het een plastic zak met AH moestuintjes te zijn. Van de buurvrouw. De lieverd.
Tot haar verbazing zag ze dat er dit jaar paksoi bij de AH moestuintjes zat. Paksoi? Paksoi is een verschrikkelijk moeilijk gewas om te kweken. Het is het Meisje nog nooit gelukt. Het Meisje zaait paksoi als nateelt. In juli gaan de zaden in de grond in de hoop dat ze in september kan oogsten.
Zover komt het echter nooit. Er gaat bij haar altijd iets mis.
Problemen bij het kweken van paksoi
Zaailingen met lange benen
In het eerste jaar zaaide het tuinMeisje de paksoi binnen voor. Ze heeft tenslotte geen kas, dus ze moet het doen met de vensterbank. De zaailingen kwamen mooi snel op. Dit ging goed. Het ging wel heel erg snel. De stengeltjes waren dun en breekbaar. De zaailingen werden lang en slierterig. Dit ging toch niet goed. Het was te warm geweest binnen. Het Meisje knipte de zaailingen af en at ze door de salade. Lekker, maar niet de bedoeling.
Slakken
Het volgende jaar deed ze het anders. Ze zaaide buiten in kleine potjes voor. Het tempo van opkomen was iets langzamer. De hoop van het tuinMeisje groeide. Elke dag ging ze even kijken. Voelde aan de grond. Te droog? Dan gaf ze water. Paksoi houdt nu eenmaal van vochtige grond. Totdat ze op een ochtend geen paksoi zaailing meer kon ontdekken. Alleen slakken. Zachtjes burpend na zoveel lekkere hapjes.
Doorschieten
Dat voorzaaien in potjes. Dat ging ze niet meer doen. Dit keer gingen de zaden direct de grond in. Het Meisje had echter 1 probleempje. Ze ging half juli met vakantie. Juist het moment om paksoi te zaaien.
Paksoi is een lange-dag plant. Planten reageren op licht en de lengte van de dag. De natuur zit ingenieus in elkaar. Lange- dag planten gaan bloeien als de dagen lang zijn. Middenin de zomer. In de siertuin is dit fraai. In de moestuin niet. Je kweekt tenslotte geen paksoi voor de bloemen.
Dan maar een noodgreep. Ze zaaide haar paksoi begin juli om na haar vakantie te ontdekken dat het gewas was doorgeschoten. Ook lekker hoor. De bloemen van paksoi. Maar ja….
Het tuinMeisje was eigenlijk wel klaar met dit gewas. Ze had alle stadia van mislukking doorleefd.
Maar daar was de plastic zak met AH moestuintjes. Goed. Ze gaat het nog één keer proberen. Half juli gaan de zaden ongeveer een centimeter diep de grond in. Ze dekt ze af met aarde en geeft veel water. Dat blijft ze doen, want paksoi wortelt oppervlakkig.
Als het lukt kan ze na 6 weken al oogsten. Als het lukt.
Richt jij je aandacht liever op iets gemakkelijkers uit de AH moestuintjes? Lees dan eens dit blog.
ik stopte 4 pak soi plantjes in de grond, half april al (binnen bij de vensterbank op laten komen) en heb ze vandaag, 28 mei, alle 4 groot en groen en stevig uit de grond gehaald. heel makkelijk gegaan. morgen gaan er 4 nieuwe de grond in.
Wat goed zeg! Wij hebben waarschijnlijk niet de juiste grondsoort voor paksoi. We proberen het dit seizoen nog 1 keer, maar dat zeggen we volgend jaar waarschijnlijk weer 😉