peterselie
De AH moestuintjes zijn er weer. Altijd een reden voor het tuinMeisje om er een blog aan te wijden. Dat gaat ze dit jaar niet doen. Het komt niet vaak voor dat de missie van Albert Heijn en die van De Meisjes overeen komt, maar in dit geval is dat toch echt zo. Leren hoe gemakkelijk het is om zelf je eigen groente en kruiden te kweken en te laten ontdekken dat dit niet alleen leuk is, maar ook veel lekkerder.
Ondanks het gezamenlijke doel was het tuinMeisje de afgelopen jaren niet tevreden over de uitvoering en de informatie rondom de AH moestuintjes. Slordig en incompleet. Dat is dit jaar veel beter. De timing van de actie, de informatie rondom het kweken. Er is zelfs een app. Nu kan er niets meer mis gaan. Er wordt dit jaar aandacht besteed aan planten die graag bij elkaar staan. Er zijn bloemen in de moestuin. Het tuinMeisje heeft niets meer toe te voegen. Bovendien ontdekte ze dat ze alle gewassen al eens beschreven heeft die dit jaar in de moestuinpotjes worden geleverd. Tik in het zoekvenster van De Meisjes van de Moestuin de naam in van het gewas en je vindt alle benodigde informatie.
Behalve…….. tja het tuinMeisje kon het zelf ook niet geloven……..peterselie. Het tuinMeisje heeft nog nooit over peterselie geschreven! Het populairste kruid uit de keuken en het Meisje heeft er geen letter aan gewijd. Tijd voor verandering.
Soorten peterselie
Er zijn twee soorten bladpeterselie. Dezelfde familie maar wel met een compleet ander uiterlijk. Petroselinum crispum is de variant met het gekrulde blad. Deze peterselie wordt veel gebruikt als garnering, maar het tuinMeisje houdt niet zo van het mondgevoel van krulpeterselie. Te hard. Te aanwezig. Daarom kweekt ze zelf alleen het platte familielid. Petroselinum crispum neapolitanum. Dezelfde als de peterselie in de moestuinpotjes. Of deze plant echt uit Napels komt? Het Meisje heeft geen idee. Wel weet ze dat deze bladpeterselie in de Mediterrane landen vaker gebruikt wordt dan de krullende variant. Ze hebben daar gewoon meer smaak.
Peterselie is gezond
Platte peterselie is niet alleen lekkerder. Het is ook gezonder. Tenminste, als je niet zwanger bent. De olie achtige vloeistof in peterselie is namelijk apiol. Deze stof lijkt op vrouwelijke hormonen. Apiol doet wonderen bij menstruatiepijn of overgangsverschijnselen maar is niet handig in geval van zwangerschap.
Peterselie heeft meer goede eigenschappen. Volgens het oude kruidenboek dat het tuinMeisje ooit van haar oma heeft gekregen is peterselie zo gezond dat je met 1 takje peterselie per dag gezond blijft. Met 1 takje krijg je voldoende vitamine C binnen voor de hele dag. Dag dokter.
Peterselie zaaien
Tijd dus om peterselie te zaaien. Heb je geen AH moestuintje? Koop dan een zakje zaad. Dit kruid is tweejarig. Dat betekent dat het in het eerste jaar alleen blad geeft en in het tweede jaar gaat bloeien. Voor dit kruid heb je geduld en duisternis nodig. Geduld omdat het zeker 3 tot 4 weken duurt voordat je een plukje groen boven de grond ziet komen. Duisternis omdat peterselie in het donker kiemt. De kiemtemperatuur ligt tussen de 15 en de 20 graden. Zie je groen? Dan zet je de kiemplantjes in het licht en laat je ze lekker groeien. Als de plantjes groot genoeg zijn, zet je ze over in echte aarde. In een pot of in de grond.
Peterselie heeft geen volle zon nodig. Liever niet zelfs. Zorg dat het gewas zo’n 4 uur zon per dag krijgt. Knip voor gebruik in de keuken de blaadjes en de stengel af. Hoe meer je plukt hoe beter de plant groeit. Het hele jaar door. Ook in de winter.
Heb je phacelia bij je AH moestuintjes? Dan vindt je dit blog ook vast leuk om te lezen.