rabarber planten in de moestuin

rabarber planten in de moestuin

Rabarber oogsten. Het tuinMeisje ziet het in haar tuinkalender staan. Rabarber? Waarom heeft ze geen rabarber? Ze had er nog zo goed over na gedacht. De indeling van de moestuin. Het tuinMeisje ontwierp een tuin met bakken zodat elke gewassoort zijn eigen bak heeft. De inhoud van de bakken roteert jaarlijks met de klok mee. Zo voldoet het Meisje aan alle moestuinwetten. Ze put de grond niet uit waardoor de planten gezonder en steviger worden.

Stiekem vond het tuinMeisje het ontwerpen van een moestuin gemakkelijker dan het ontwerpen van een siertuin. Goed plannen en rekening houden met de verschillende families met hun voor- en afkeuren. Daarna aan de slag. In de winter alles opruimen en in het voorjaar weer van voor af aan beginnen. Nieuw jaar. Nieuwe kansen.

Vaste planten in de moestuin

Waarom heeft ze dan niet aan de vaste planten gedacht? Ze is toch oorspronkelijk het Meisje van de siertuin? Hoe kan ze dan juwelen als rabarber en artisjokken over het hoofd zien? Het tuinMeisje kan zichzelf wel voor het hoofd slaan. Waar laat ze die planten nu nog? In deze tijd van het jaar? Het zijn namelijk ook geen kleine plantjes waar ze het over heeft.

Eerst maar een rabarber. Kan ze nog rabarber planten in de moestuin? Daar heeft ze toch 1m2 per plant voor nodig. Ineens ziet het tuinMeisje de perenboom staan. Daar kan de rabarber vast wel onder. Bovendien is de boom maar een boompje waardoor er voldoende zon overblijft voor de rabarber. Hoera! Probleem 1 is opgelost.

Rabarber planten in de moestuin

Probleem 2. Waar haalt ze nu nog rabarber vandaan? Rabarber zaaien is geen aanrader. Dat geeft een matige kwaliteit. Ze kan een stek vragen bij haar buurtuinier die een mega rabarber heeft staan. Dan kan ze hem meteen vertellen dat rabarber eigenlijk om de 3 jaar gedeeld moet worden. Dat is tevens het ideale moment om stekken weg te geven zonder de ontvanger een schuldgevoel te bezorgen. Om de rabarber te delen wordt de plant opgegraven zodra de rode knoppen boven de grond uitsteken. Vervolgens is enige wreedheid nodig. Met een mes of een scherpe spade wordt de wortelkluit in stukken gesneden. Elk stuk dient een rode knop te bevatten. Deze rode knop loopt uit tot een nieuwe rabarberplant. Het delen van een rabarberplant gebeurt in februari of maart. Balen! Daar is het tuinMeisje dus ook al te laat voor. Op naar het tuincentrum. Dan de boel maar een beetje bedriegen en concessies doen aan het plan om al haar groen zelf op te kweken.

Het tuinMeisje plant de rabarber niet al te diep. De groeipunten moeten net boven de aarde uitkomen. Daarna geeft ze een flinke portie mest. Ze kan dit jaar sowieso niet meer oogsten. Ze gunt haar rabarber een jaartje rust zodat hij al zijn energie kan steken in de oogst van volgend jaar. Voor haar geen rabarbercrumble of een lekkere rabarber/aardbeien jam van eigen land. Voor haar niet het geweldige recept van eigen tuin dat het keukenMeisje ongetwijfeld gaat verzinnen. Niets van dat al. Ze is gewoon te laat. Had ze maar beter na moeten denken.

 

 

 

 

 

pinterest

6 Reacties

 1. Kees de Boon | De Boon in de Tuin

  Tip: zet meteen 2 of 3 planten. Van één rabarberplant (middenmaat) haal je ongeveer 1 kilo stronken per oogst. Daarna heeft de plant weer tijd nodig om aan te sterken.
  Een jammetje, een gebakje met rabarber en wellicht nog wat rabarcello, dan zit je al snel boven de 1 kilo rabarber, dus meer is in dit geval altijd beter 😉

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Goed idee! We snellen direct naar het tuincentrum om nog een rabarberplant te kopen. Anders hebben we volgend jaar weer spijt.

   Reageren
 2. Pingback: rabarber-sinaasappel jam - de Meisjes van de Moestuin

 3. Kari

  Ik ben dit jaar ook de eerste keer met een moestuin begonnen. En het eerste jaar doe je allesinds veel mis heb ik ondervonden. De papa had 3 flinke rabarber planten staan maar aangezien we allemaal dol zijn op rabarberconfituur zat delen er niet in wist hij mij te zeggen. Gelukkig kreeg ik van schoonpapa 2 kleine gekochte plantjes, en voorzag we buurvrouw mij van 2 kilo om confituur van te maken. Zo zie je maar, volgend jaar mijn eigen rabarber en dit jaar lekkere confituur dankzij de buurvrouw!

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Dan heb je toch het beste van 2 werelden? Zo vergaat het ons ook. Rabarber dankzij de buurman en dankzij de rabarber een goed contact met de buurman 😉

   Reageren
 4. Pingback: romige chocolade rabarber taart - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *