sjalotten
En weer loopt ze achter de feiten aan. Kenmerkend voor het tuinMeisje. Altijd haast maar ondanks haar inspanningen nooit op tijd. Niet bij een afspraak met vrienden. Niet bij een afspraak met de tandarts. Ze mist treinen. Ze mist zelfs vliegtuigen. Haar naam is al meerdere keren door een vertrekhal geschald. In meerdere landen. In meerdere talen.
Daar is ze niet trots op. Ze droomt er zelfs van. Droomt dat ze niet één vliegtuig mist, maar het ook volgende vliegtuig en het daaropvolgende. Telkens buiten haar schuld. Het overkomt haar en de paniek neemt langzamerhand toe. Totdat ze wakker wordt.
Het is natuurlijk onzin dat ze er niets aan kan doen. Dat kan ze best. Ze doet het alleen niet. Het keukenMeisje houdt er rekening mee. Heeft het enige tijd volgehouden om een afspraak met het tuinMeisje steevast een half uur te vroeg door te geven. Zodat het Meisje braaf op tijd is. Totdat ze er achter kwam en de volgende afspraak als gewoonlijk te laat was. Onverbeterlijk.
Winterteelt van sjalotten
Nu was ze dus te laat met het planten van haar sjalotten. Haar sjalotjes moesten voor half november de grond in voor de winterteelt. Dat is de teelt die het tuinMeisje aanhoudt. Sjalotten en andere familieleden van de look kun je ook in het voorjaar planten, maar ze heeft gemerkt dat de winterteelt gemakkelijker is. Dan heeft ze minder last van de uienvlieg en kan ze eerder oogsten waardoor er in juni alweer ruimte op de tuin is voor een vervolggewas.
Sjalotten uitplanten in het voorjaar
De meeste tuiniers poten sjalotten in het voorjaar. Februari of maart. Het voordeel is dat je in hetzelfde jaar al kunt oogsten, maar het nadeel is de al eerder genoemde uienvlieg. Deze vlieg legt in mei haar eitjes aan de voet van de plant, waarna de kinderen zich een weg door de plant vreten. De uienvlieg kun je wel tegengaan door wortels naast de uien te telen. Dit zijn fijne behulpzame buren. De wortel houdt de uienvlieg tegen en de uien de wortelvlieg. Ideaal, maar niet de keuze van het Meisje.
Sjalotten poten in het najaar
Zij zet de hele familie ui in het najaar in de grond. De ui, de knoflook en de sjalotten gaan op hetzelfde moment de grond in als haar bollen voor de siertuin. Zo hoeft ze niet na te denken. Alles met een bol verdwijnt in het najaar in de aarde.
Het grote voordeel van het kweken van sjalotten ten opzichte van uien is de opbrengst. Je stopt er één in de grond en oogst er meerdere. Kijk dat is nog eens efficiënt.
Sjalotten plant je niet diep. Het neusje mag zelfs boven de grond uit steken. Daarna dekt het Meisje het hele bed af met een laag bladeren tegen het onkruid. Dat is goed voor het bodemleven en het bladerdek zorgt dat de grond niet uitdroogt. Nog zo’n super efficiënte maatregel dus. Ze is er gek op: efficiency. Doelmatigheid. Nu nog het tijdselement tijd onder de knie krijgen en dan wordt dit Meisje het toonbeeld van doeltreffendheid. Ooit.
Ben jij ook te laat om sjalotten te planten? Richt je dan op een ander familielid.