worteltaart koekjes met speculaas glazuur

worteltaart koekjes met speculaas glazuur

Wat wordt het snel donker deze dagen. Dat het regenachtig weer is en de wind behoorlijk aanwezig is, helpt ook niet echt. Geen weer om er eens lekker op uit te gaan. Sterker nog, het zijn perfecte omstandigheden om binnen te blijven. De kachel aan te steken, gordijnen dicht en een beetje cocoonen.

In vroegere tijden was het Meisje nu al druk bezig met de Sint voorbereidingen. Maar de keukenKinders zijn te groot geworden en Sint is vervangen door Santa. Ook leuk, mooie pakjes onder de boom, nieuwsgierig voelen wat er inzit en kijken of ze het kunnen raden. Maar toch blijft het Meisje een voorstander van 5 december. Want wat is het dat ze mist onder de boom? De mogelijkheid om subtiel te pesten in een gedicht. Haar huisgenoten op de hak te nemen en te verassen met een surprise. Nu rest er niets dan al haar liefde in de aankleding van de pakjes te stoppen. Lang zo leuk niet.

Naast het rijmen vond het Meisje nog een paar zaken aan het Sint-feest en de periode daaraan voorafgaand leuk. Het deed toch een beroep op haar creatieve kant. Want hoe kon het toch dat de appel, in de avond in de schoen gelegd, ‘s morgens bijna helemaal opgegeten was door Amerigo? Dat was toch echt een teken dat Sint een nachtelijk bezoekje had afgelegd, zo redeneerden de kleine keukenKids. Amerigo is dol op appeltjes.

Alleen… Amerigo krijgt natuurlijk overal appeltjes. Of peen, winterpeen, die ziet ‘ie ook genoeg. Maar zeg nou zelf, zou zo’n beessie niet ook af en toe gewoon zin hebben in een koekje? Ja toch? Vermaal dan die wortelen die op miraculeuze wijze de volgende ochtend weer in de groentela liggen en maak er wat lekkers van. Deze heerlijke worteltaart koekjes met speculaas glazuur bijvoorbeeld. Heb je er zelf ook nog wat aan.

worteltaart koekjes met speculaas glazuur

voor de worteltaart koekjes: 200 gram boter – 2 eieren – 150 gram fijn geraspte wortel – 150 gram suiker – 250 gram bloem – 2 theelepels bakpoeder – snuf zout – 1 theelepel vanille-extract – de schil van 1 sinaasappel, zonder wit, fijn geraspt.
voor het glazuur:1 eetlepel sinaasappelsap – 150 gram poedersuiker – 1 eetlepel speculaas of koekkruiden

Verwarm de oven voor op 175 graden. Kook in een pannetje de geraspte wortelen met een beetje water in ongeveer 6 minuten zacht. Giet af en pureer met de staafmixer fijn en zet in de vriezer om af te koelen. Klop met de mixer de boter met de suiker romig. Klop dan één voor één de eieren erdoor samen met het vanille-extract. Roer dan de afgekoelde wortelpuree door het beslag. In een andere kom meng je bloem, bakpoeder en zout. Sla het bloemmengsel door het beslag. Bekleed je bakblik met bakpapier en  schep met een lepel ronde hoopjes beslag op de plaat. Bak voor ongeveer 15 tot 20 minuten tot de randjes goudbruin zijn. Plaats op een rekje om af te koelen (de koekjes worden nog een beetje harder). Als ze afgekoeld zijn kun je de koekjes glazuren. Meng hiervoor de poedersuiker met de kruiden en begin met één eetlepel sap. Is het glazuur te dik dan kun je nog een beetje extra jus d’orange toevoegen.

Bewaar in een afgesloten pot.

Heb je tijd voor het echte werk? Dan is deze worteltaart echt de moeite waard, favoriet bij de keukenKinderen!

lichte luchtige worteltaart

lichte luchtige worteltaart

pinterest

2 Reacties

 1. Mirjam

  wat een leuk idee: worteltaartkoekjes! Die ga ik maken morgenochtend met de kinderen. Kunnen we ze opeten tijdens het kijken naar de intocht 🙂 Bedankt voor het recept. Mirjam

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Hi Mirjam,
   veel plezier morgen!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *