te vroeg zaaien
Ze leek wel een mol die in lange zwarte gangen van kamer naar kamer kroop. Maandenlang reed ze in het donker naar haar werk. Aan het einde van de werkdag in het donker weer naar huis. Ze werd er een beetje treurig van, dit leven in het duister.
Vanaf nu wordt alles anders. Het Meisje merkt het aan alles. Ze ziet het aan het licht, aan de lucht. Ze ruikt het. Als ze in de file staat en het raam opent kan ze de vogels horen zingen. Het vriest maar de lente is in aantocht. Dat betekent dat het tuinseizoen weer aanbreekt. Blijer kun je het tuinMeisje niet maken. Als een schaatser staat ze in de startblokken, wil ze aan de slag. Helaas. Juist nu heeft ze rust nodig. Moet ze verstandig zijn.
Geduld
Ze moet zichzelf in de hand zien te houden, maar het kriebelt en het jeukt. Overal op social media ziet het tuinMeisje foto’s verschijnen. Foto’s van fris groene zaailingen. Foto’s van kassen en kweekbedden. Maar zij. Zij kan nog niets. Om buiten te zaaien is het te koud. In een kas kun je al iets. Daar zaai je nu groen dat tijd nodig heeft om tot wasdom te komen. Pepers of paprika’s.
Zaaien in de vensterbank
Maar het Meisje tuiniert zonder kas. Zij kweekt haar zaailingen op in de vensterbank. Gewoon budget. Met afval en keukengerei. Daar is niets mis mee. De groente en de kruiden die zij kweekt worden net zo sterk en lekker als het groen dat je opkweekt in een kas. Zij moet alleen iets langer wachten voordat ze kan beginnen.
Waarom? In dit vroege stadium van een plantenleven kan er van alles mis gaan. Kun je je hele oogst om zeep helpen. Eigenhandig. Gewoon omdat je te ongeduldig was.
Te vroeg zaaien
Zaailingen hebben licht nodig om te kunnen groeien. Zaailingen hebben warmte nodig om te kunnen ontkiemen. En dan van dit alles niet te veel, maar ook zeker niet te weinig. Het is een kwestie van doseren.
Zaaien in februari
In februari is er gewoonweg te weinig zonlicht om stevige planten te kweken. Daarnaast is het in huis vaak warm. Te warm. Deze warmte in combinatie met het weinige zonlicht zorgt ervoor dat je lange dunne zaailingen krijgt.
Dit zijn geen sterke planten en zullen dat ook nooit worden. Zodra je ze uitzet in de vaste grond krijgen ze het moeilijk. Doen ze er zelfs langer over om te volgroeien. Tijdens de weg naar volwassenheid zijn ze kwetsbaar. De zwakste schakels. Dan merk je dat je te maken hebt met de natuur. Daar worden zwakkelingen als eerste opgegeten. Niet door jou, maar door de slakken. Weg oogst. Weg sappig groen.
Zaaien in maart
Nee je zult moeten wachten. Wachten totdat de dagen langer worden. In maart is het al een stuk lichter. Dat is een betere maand om te beginnen met zaaien. Draai de verwarming uit in de kamer waar je zaailingen opgroeien. Zo heb je de juiste dosering licht en warmte. Niks lange slungelige zaailingen. Stevig groen. Fris groen. Dit wordt een topseizoen in de moestuin.
Kun je echt niet meer wachten? Zaai dan vanaf half februari tuinbonen. Die kunnen overal tegen.