suikervrije nutella fudge met pijnboompitten

suikervrije nutella fudge met pijnboompitten

Soms lopen de dingen in het leven niet zo lekker. Wat zegt ze? Soms loopt het leven niet zo lekker. Geen kwestie van haperende rolletjes, blokkerende wieltjes of ander materieel. Het is gewoon het leven zelf wat even in de wachtstand staat. In zulke situaties is het belangrijk grip te krijgen op de onderdelen waar je nog wel wat over te zeggen hebt.

Deze wijsheid heeft het meisje uit een boek. Een Boek ja. Lang voordat de zelfhulpboeken een eigen sectie kregen in de betere boekhandel, was dit advies al gedrukt. Het meisje kreeg dat boek van haar moeder. Een boek met een prachtige vrouw op de voorkant, gekleed in een rode jurk en met een mooi jaren ’50 kapsel en dito pose. Een handboek voor de moderne vrouw, getiteld: aantrekkelijk zijn en blijven.

Naast opsommingen over het geven van dinertjes, welke kleding bij welk figuur hoort en hoe de houding goed te krijgen (met een stapel boeken op het hoofd), is er één advies het Meisje bijgebleven: hou overzicht. Dit advies werd gevat in de mooie quote: is het een troep in uw handtas? Dan is uw leven ook een zooitje. Maar dan iets netter geformuleerd. En het is waar. Loopt je hoofd over, dan smijt je ongecontroleerd van alles in je buidel. Om vervolgens lang te graven in die tas waar van alles in zit maar waarin je niets kunt vinden. Advies: hou overzicht in je tas, je hoofd wordt er helderder van.

Hetzelfde geldt voor de keukenkastjes van het Meisje. Zonder structuur kan ze vijf verschillende aangebroken potjes Italiaans kruiden hebben op drie verschillende plankjes. Staan de specerijen voor het bakken ineens bij de kookspullen (ja, daar zit een systeem in bij het Meisje, idealiter gezien). Met als gevolg: niet alleen een gebrek aan overzicht maar ook veel te veel van hetzelfde. Daarom is ze met de Opruiming begonnen. Opruiming van de keukenkastjes.

Zo maakte ze eerder al vogelvoer uit haar voorraad en ook de bath bombs waren een gevolg van uitpuilende lades. En deze keer maakte het Meisje suikervrije nutella fudge met pijnboompitten. Ze vond namelijk nog een potje hazelnootpasta, 5 aangebroken zakjes pijnboompitten en pure chocolade heeft ze altijd in voorraad. Binnen luttele minuten stond de fudge in de vriezer om op te stijven. Het Meisje bedacht dat het eigenlijk een wonder is dat je zulke lekkere dingen kunt maken uit je voorraad. Eigenlijk moet ze haar keukenkastjes ‘schatkisten’ gaan noemen. Maar dan wel georganiseerde schatkisten. Zodat ze weer overzicht krijgt. Misschien niet over alle aspecten in haar leven, maar wel in haar keuken.

suikervrije nutella fudge met pijnboompitten

200 gram hazelnootpasta – 100 gram pure chocolade – 50 gram pijnboompitjes – 250 ml slagroom – 2 theelepels vanille extract – snufje (grof) zout

Rooster de pijnboompitjes lichtjes. Verwarm de chocolade au bain-marie. Roer er de hazelnootpasta doorheen en daarna het zout, het extract en driekwart van de pijnboompitten. Als laatste roer je de room erdoorheen tot een homogene massa. Als je massa te korrelig wordt kun je er een klontje boter doorheen mengen om de substantie weer glad te krijgen.

Giet over in een met bakpapier beklede vorm, bestrooi met de overgebleven pijnboompitten en zet drie uur in de vriezer. Daarna kun je de fudge in stukken snijden. Bewaar in de vriezer of in de koelkast.

  • Deze fudge is (naast koolhydraatarm ook) suikervrij. Wil je echt zoete snoep? Voeg dan suiker naar smaak toe wanneer je de chocolade smelt (of honing, sukrin etc.).
  • Hazelnootpasta kun je bij de biologische winkels halen. Liever geen extra boodschappen? Dan kun je deze gezonde fudge ook heel goed met pindakaas maken.
vogelvoer uit je keukenkastje

vogelvoer uit je keukenkastje

pinterest

3 Reacties

  1. Lily

    Leuk stukje en ik heb onlangs ook maar eens mijn kruiden- en specerijen voorraad bekeken om het een en ander weg te gooien, wat ver over datum was.
    Ik merk, dat ik ook wat terughoudender word om nieuwe specerijen, kruiden te kopen, want als ik kook, gebruik ik doorgaans steeds hetzelfde in een wat wisselende samenstelling.
    Favoriet is de laatste tijd ras el hanout, wat ik pas sinds kort heb leren kennen.
    Heb je daar nog leuke of liever gezegd lekkere recepten mee…

    Mijn favoriete maaltijd van dit moment is stoofpeertjes, klaargemaakt met gember, sinaasappelsap en uiteraard kaneelstokjes, maar wat het voor mij echt “af” maakt, is een dun speklapje, bestrooid met ras el hanout en dat dan krokant gebakken, maar het gaat mij om de jus hiervan.
    Enig idee, hoe lekker het is om de siroop van de stoofpeertjes bij deze jus te doen.
    Een combinatie van zoet en hartig, wat echt heerlijk is.

    Nou ja, ik lees jullie graag en wie weet, dat het keukenmeisje ook een heerlijk recept heeft met de combinatie van zoet en hartig zonder al teveel kosten aan ingrediënten 😉

    Groetjes Lily

    Reageren
  2. Janneke

    Suikervrij en hazelnootpasta/nutella in een zin? Hoeveel suiker zit er wel niet in nutella?

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      Hi Janneke,

      ja, in gewone Nutella zit inderdaad iets van 60% suiker! Maar je hebt ook hazelnootpasta, puur gemalen hazelnoten zonder toevoegingen. Te koop bij de biologische/ eco winkels of de beter gesorteerde supermarkt. Die is suikervrij. Ook heerlijk als broodbeleg!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *