vogelvoer uit je keukenkastje

vogelvoer uit je keukenkastje

Ja, dat is nog eens een rare titel niet, vogelvoer uit je keukenkastje. Maar de verklaring komt vanzelf.

Het Meisje houdt van koken en ze mag graag eens wat nieuws uitproberen. Daarvoor stiefelt ze naar de buurtsuper, lokale markt of toko en soms zelfs naar een gespecialiseerde winkel. Alles voor de juiste ingrediënten. Want o wee, als dat snufje van ‘t één, of dat toefje van ‘t ander nou eens ontbreekt..komt het dan nog wel goed met het recept? Waarschijnlijk wel maar ze neemt het risico niet. Met als gevolg dat haar keukenkastjes vol liggen. Overvol. Gepropt, geduwd en gestampt, maar het past. Totdat ze het kastje open doet. Dan ontploft alles pats boem de keuken in. Zeker nu de feestdagen weer voorbij zijn heeft het Meisje nóg meer aangebroken verpakkingen in huis. Ze heeft een propvol huis. Dat moet leger, dat kán leger.

Eerst maar eens die kerstboom eruit. Altijd weer een klus om alles netjes op te ruimen, schoon te vegen en de woonkamer weer her- in te richten. Maar wat een fijn en opgeruimd gevoel geeft het ook. Het Meisje is elk jaar blij als de kerstboom staat en net zo blij als dat ding weer bij het grofvuil staat. Dus nu heeft ze een opgeruimd huis met propvolle keukenkastjes. Met halve zakken lijnzaad, nog een bus met een restje zonnebloempitten, de aangebroken pot kokosolie (omdat ze toch steeds weer olijfolie pakt) en in de vriezer ligt nog een halve hoeveelheid cranberry’s en wat blauwe bessen. Om maar een paar dingen te noemen.

Peinzend staat ze voor het raam. Wat zal ze toch eens maken met deze ingrediënten? Want weggooien is ook zo wat, dat doet ze liever niet. Al peinzend naar buiten starend valt haar oog op een koolmeesje. Het kleine vogeltje zit lekker te eten van de opgehangen zakjes vogelvoer. En ineens zegt het Meisje tegen zichzelf: waarom maak je geen vogelvoer uit je keukenkastje? Eureka. Meisje blij, vogeltjes blij. Het keukenkastje is wat halve verpakkingen kwijt. Daarvoor in de plaats is nog maar één halve verpakking over: het vogelzaad wat het Meisje aanschafte om het voer compleet te maken. Maar dat staat in de bijkeuken. Met al het andere wat niet meer in de keuken past.

Voor ongeveer 4 bekertjes vogelvoer uit je keukenkastje

4 plastic bekertjes – touw –  200 gram kokosolie – 350 gram van alles wat over is zoals: lijnzaad, zonnebloempitten, cranberry’s, blauw bessen, rozijnen, havermout, vogelzaad, ongezouten pinda’s. Je hebt niet alles nodig, een leuke mix van een paar ingrediënten is goed.

Knip een stuk touw af van twee keer de lengte die je nodig hebt. Vouw dubbel en leg een dikke knoop aan de onderkant. Beter nog: maak een dubbele knoop. Prik met een schaar een gat in de bodem van het plastic bekertje. Trek de draad door het gat, het lange ( lus) gedeelte laat je uitkomen aan de onderkant van het plastic bekertje. Dus de smalle kant. De knoop hou je net iets boven de bovenkant van de beker. Doe dit bij alle vier de bekertjes.

Smelt in een glazen kom de kokosolie in de magnetron. Roer er alle ingrediënten doorheen en mix goed. Verdeel over de bekertjes, druk de massa goed aan. Hou het touw goed in het midden van de massa! Laat de kokosolie weer volledig hard worden. Dit duurt best even, een nachtje in de koeling kan geen kwaad.

Wanneer het vet gestold is verwijder je de plastic bekertjes en kun je de vogeltjes blij maken.

En waarom had het Meisje deze spullen over? Omdat ze nu eenmaal geen ontbijt ijsjes maakt in de winter. Ook niet met blauwe bessen en chiazaad.

ontbijt ijsjes met blauwe bessen en chiazaad

ontbijt ijsjes met blauwe bessen en chiazaad

 

 

 

pinterest

2 Reacties

  1. Pingback: suikervrije nutella fudge met pijnboompitten - de Meisjes van de Moestuin

  2. Ke

    wist ik het eerder dan was de keuken ons plekje voor vogelvoer te maken ;-D

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *