Thailand op je balkon

Thailand op je balkon

Thailand op je balkon. Dat klinkt toch geweldig? Zie je jezelf al zitten tussen je eigen Thaise groen? Het Meisje kan er zo bij weg dromen. Hoe ze er op komt is een raadsel, maar afijn.

Een onderwerp voor een blog ontstaat bij het Meisje altijd op de vreemdste momenten. Meestal als ze niet achter de computer zit. Dat zul je net zien. Als het onderwerp er eenmaal uit is dan schieten de bijbehorende anekdotes en zinnen als pijlen door haar hoofd. Links rechts, onder boven. Totaal ongecontroleerd. Kris kras door elkaar.

Zo ook vorige week. Zoals je hebt kunnen lezen deed het tuinMeisje meerdere dingen tegelijk, waardoor er van alles mis ging. In alles stress die het Meisje beschreef diende zich ook nog dit blog zich aan. Een hoogst ongelukkig moment, want ze had het al zo druk. Ze kon dan ook niets met de ideeën die opborrelden. Ze snapt er niets van. Creativiteit dient toch juist te ontstaan in tijden van rust? Bij dit Meisje duidelijk niet.

Het Meisje dacht aan de vraag van een lezer die graag ideeën wilde opdoen voor het kweken van groente op haar balkon. Ze las het blog van het keukenMeisje van vorige week over loempia’s en moest hardop lachen over de opvoedkundige strubbelingen van het keukenMeisje. Ze boekte een reisje. Ze werkte aan een opdracht en toen, ergens in de krochten van haar brein, werden al deze onderwerpen met elkaar verbonden. Floep. Daar was het onderwerp: Thailand op je balkon. Terwijl de reis van het Meisje helemaal niet naar Thailand gaat, maar dat terzijde.

Jouw Thaise pocketversie moet natuurlijk wel in een pot passen. Deze gewassen kun je goed in een pot kweken. Bovendien kom je er in de Thaise keuken een heel eind mee.

Citroengras

Citroengras is moeilijk te zaaien. Er is echter een super gemakkelijke oplossing. Citroengras opkweken uit het afval van het citroengras dat je eerder in de keuken gebruikte. Zet het uiteinde van een stengel citroengras in een glas water. Zorg regelmatig voor vers water totdat er worteltjes aan groeien. Plant het plantje in een pot met goede potgrond en het citroengras groeit vanzelf verder. Op deze manier kun je nog veel meer groente kweken uit keukenafval.

Chilipeper

Je kunt zelfs je eigen chiliplant kweken van zaadjes uit pepertjes die je hebt gekocht. Dat gaat uitstekend zolang je de plantjes maar lekker warm binnen houdt. Tot half mei. Dan kunnen ze naar buiten. Chilipeper heeft goede potgrond en compost nodig.

Thaise basilicum

Het tuinMeisje kocht vorig jaar Thaise basilicum in een pot en ze was al snel om. Ze vindt het veel handiger dan gewone basilicum. Het schijnt dat de blaadjes wortel schieten in een glas water maar dat heeft het tuinMeisje zelf nog nooit geprobeerd.

Koriander

Koriander is heel gemakkelijk om te zaaien. Druk de zaadjes in de grond en dek de pot af met wat doorzichtig plastic. Als je de grond de eerste twee weken vochtig houdt, heb je het hele jaar plezier van je koriander. Na de bloei oogst je de zaden zodat je volgend jaar opnieuw koriander op je balkon hebt.

Sojabonen

Het tuinMeisje is gek op Edamame bonen. Vorig jaar heeft het tuinMeisje voor het eerst deze sojabonen gekweekt. Dat was geen succes. Gelukkig weet ze inmiddels wat ze fout heeft gedaan. Haar sojabonen kregen te weinig water omdat het Meisje ze onder de mais had geplant. Mais is een dorstig type. Niet handig dus. Sojabonen hebben genoeg water nodig. En warmte. In maart of april kun je ze binnen voorzaaien. Vanaf half mei kun je ze buiten in een pot zetten. Sojabonen blijven laag waardoor je hoeft ze niet te steunen.

Paksoi

Ook paksoi kweek je uit keukenafval. Op precies dezelfde manier als citroengras. Paksoi schiet snel in bloei als het echt warm wordt. Oogst dus voor de zomer en begin na de zomer opnieuw.

Te gek toch? Nu heb je je eigen Thaise groen op je balkon opgekweekt van groenteafval uit de keuken. Kun jij sparen voor een echte reis naar Thailand. Volgend jaar bijvoorbeeld.

Als je teveel chilipepers hebt kun je ze ook drogen. Hoe je dat doet lees je hier.

chilipeper drogen

chilipeper drogen

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *