thee van eigen balkon
Het is een bende in het huis van het tuinMeisje. En niet alleen in het huis maar ook buiten. In de tuin. Op het balkon. Het balkonhek is gedemonteerd. Schilders lopen in en uit. Uit de radio’s komt muziek die het Meisje zelf nooit zou draaien en er wordt geouwehoerd. Vooral veel geouwehoerd. Nooit geweten dat mannen zulke kletskousen zijn. Het gaat nog wel eventjes duren. Het Meisje woont namelijk in een wit huis. Tenminste, dat was het ooit en dat moet het ook weer worden. Straks als de schilders weer weg zijn en het balkonhek teruggeplaatst is, gaat ze zichzelf belonen. Ze gaat thee kweken. Thee van eigen balkon. Zoals de schilders koffie drinken, zo drinkt het tuinMeisje thee. Veel.
Kruidenthee kweken
Waarom zou ze kruidenthee kopen als ze het ook zelf kan kweken? Ze heeft het al helemaal uitgedacht. Op een wit en nieuw balkon hoort een mooie witte pot gevuld met bloemen en kruiden in de favoriete kleuren van het Meisje: blauw en wit.
Theerozen
Ze neemt een pot met een diameter van ongeveer 50 cm. In het midden zet ze een geurende theeroos. Niet dat alle theerozen geschikt zijn om thee van te maken, maar van rozen die lekker ruiken, smaken de blaadjes eveneens goed. De voorkeur van het Meisje gaat uit naar Rosa blue moon. Biologisch gekweekt uiteraard. Deze roos bloeit van juni tot oktober met lavendelblauwe bloemen. Echt heel bijzonder. Maar ze wil ook iets bijzonders. Het tuinMeisje is nu eenmaal van de esthetiek. Rosa blue moon is een hele gemakkelijke roos. Ze snoeit hem in het voorjaar terug tot er nog 3 knopjes op de takken zitten. Zo blijft de roos in toom en wordt hij elk jaar ongeveer 1 meter hoog.
Munt
Daarna vult ze de rand van de pot. Beginnend met munt. Munt is gemakkelijk te kweken, gezond en goed voor de spijsvertering. Ze zet de munt met pot en al in de aarde, anders zit de grote pot binnen de kortste keren vol met munt en drinkt ze alleen nog muntthee.
Kamille
Dan volgt kamille. Het tuinMeisje is gek op de prachtige witte bloemhoofdjes. Het zijn net kleine gele eitjes met een wit rokje aan, maar dat kan ook selectieve perceptie zijn. Waarschijnlijk kan het Meisje alleen nog maar aan eieren kan denken met Pasen. Kamille koop je 1 keer. Daarna zaait het zichzelf uit. Kamille werkt ontstekingsremmend. Fijn als ze weer eens verkouden is.
Anijs
Het volgende kruid is anijs. Niet iedereen houdt van de smaak van anijs maar het tuinMeisje is er gek op. De prachtige witte schermbloemen van zo’n 50 cm zullen zich sierlijk door de theeroos vlechten. Het geveerde groene blad past uitstekend bij het robuuste blad van de roos. Ze moet nog wel even wachten tot de plant uitgebloeid is, want van anijs gebruik je het zaad.
Tijm
Als laatste plant ze tijm. Tijm blijft laag en zal de aarde bedekken. Tijm zit vol met vitamines en mineralen en het is een uitstekende bron van antioxidanten. Rozen, munt, kamille en tijm. Het wordt een gezoem van jewelste. Bijen zijn er namelijk gek op. Zo is het net alsof ze in de natuur zit op 1-hoog.
Thee zetten van haar balkonkruiden is nu een fluitje van een cent. De bloemen, blaadjes en zaden worden gekneusd. Gewoon een beetje tussen je vingers frummelen. Hiermee vul je een theezakje of een thee-ei. Kokend water erop en klaar.
Wil jij ook thee van eigen balkon? Haast je dan vandaag naar het tuincentrum of de kweker. Ze zijn vast open op 2e paasdag.
Met die barre wind en regen is het toch niet moeilijk om de bijen-lok-pot voor ogen te hebben.Ik drink zelden thee, dus een koffietje zal zeker ook smaken bij het aanlokkelijke tafereel.
Je schrijft erg animerend in de vroege ochtend.
Bedankt voor je compliment! Daar worden wij blij van.
Kunnen wij ook een fotootje krijgen van uw thee plantage ?
Dat zou leuk zijn.
Zodra de schilders klaar zijn beloont het tuinMeisje zichzelf met een theeplantage. Voorlopig bestaat deze alleen nog in haar hoofd.