vruchtwisseling in de moestuin
Zo dat is andere koek. Zoals je vast nog weet heeft het tuinMeisje nu eindelijk een echte moestuin. Een grote moestuin. In haar ogen dan. En dat betekent vruchtwisseling toepassen. Oei. Tot nu toe moestuinierde het Meisje altijd in potten en bakken. Elke vrije plek op het terras of het balkon moest eraan geloven. Dan kun je altijd planten wat je wilt, wanneer je maar wilt en waar je maar wilt. Flexibiliteit alom. Zo niet met een echte moestuin. Daarin moet van alles en nog wat georganiseerd worden, alleen al vanwege het feit dat het groen allemaal naast of zelfs tegen elkaar komt te staan. Dat betekent dat ze elkaar gaan beïnvloeden. Tja daar heb je met potten geen last van. Als een plant niet goed staat dan schuif je hem naar een andere plek. Dat kan niet in een moestuin.
De moestuinplanten reageren op elkaar omdat de ene plant bijvoorbeeld niet in de schaduw van de andere kan staan of omdat ze elkaars lucht niet kunnen verdragen. Soms omdat de wortels van de plant het niet fijn vinden om door de wortels van die enge buurman heen te groeien of omdat ze teveel op elkaar lijken en er dus hordes enge beesten op af komen.
Een moestuinplan maken
Dat wordt plannen. Plannen om het al die verschillende planten naar hun zin te maken. Dat betekent dat het tuinMeisje al weken met haar hoofd in de computer zit. Allereerst om op internet te zoeken wat al die verschillende plantenwensen allemaal zijn, om vervolgens al die informatie te rangschikken in een Excel programma. Nu is het tuinMeisje gek op plannen en organiseren. In het echte leven doet ze niet anders, maar dit is onbekend en nieuw. Spannend dus.
Ze is gestart met een enorme wenslijst. Waarschijnlijk moet ze daar later weer concessies aan doen, maar dat ziet ze dan wel weer.
Vruchtwisseling
Nu de lijst compleet is wordt het tijd om al haar wensen te verdelen over de 6 verschillende gewassoorten. Dat moet in moestuinland. Vanwege de voornoemde beïnvloeding. Maar ook omdat de diverse gewassoorten verschillende vormen van bemesting nodig hebben, of juist helemaal geen extra voedsel willen. Zo krijgt iedere familie zijn eigen bedje. Wel zo gemakkelijk. Door deze families elk jaar in een nieuw bed te zetten wordt de grond bovendien niet uitgeput en krijg je gezonder groen. Vruchtwisseling is de vakterm voor deze jaarlijkse verhuizing. Een boel gedoe, maar alles voor gezond groen.
Categorieën gewassen
Het tuinMeisje heeft al haar wensen en die van haar groen ingevoerd in de computer. Nu hoeft ze alleen nog maar op de sorteer knop te drukken. Floep, daar verschijnen in haar Excel programma 6 categorieën: koolgewassen, bladgewassen, peulgewassen, vruchtgewassen, wortelgewassen en aardappelen.
Helaas is het tuinMeisje is een rupsje nooitgenoeg. Ze wil dus ook nog bergen kruiden en bloemen kweken. Dat betekent dat daar eveneens ruimte voor moet worden gemaakt. Dan heeft ze het fruit nog niet meegerekend. En de composthoop. Help. Ze heeft gezien dat ze op haar landje 8 bedden kan maken. Dat wordt nog een heel probleem. Gelukkig zijn problemen er om opgelost te worden…. hoopt ze.