wortels
Het is Sinterklaas week bij De Meisjes. Deze week begint met het kweken van de wortels voor het paard van Sinterklaas. Omdat de goedheiligman zo laat in het jaar komt, moeten dit natuurlijk winterwortels te zijn. Die had het tuinMeisje dit jaar niet, maar de manier van telen en de smaak zijn hetzelfde als vroege wortels of zomerwortels. Winterwortels zijn alleen wat dikker en worden later geoogst. Wortels bevatten naast vezels tevens betacaroteen dat door het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Dat is goed voor het paard en goed voor de mens. Zou Sinterklaas stiekem zelf al die wortels opeten waardoor hij zo oud is? Nee vast niet, daarvoor is hij te goed en te heilig.
Het tuinMeisje teelde dit jaar voor het eerst worteltjes. Bij Albert Heijn werden wortelzaadjes uitgedeeld als je maar genoeg boodschappen deed. De verkregen zaadmatjes werden op de aarde gelegd. Beetje aarde er overheen. Daarna alleen nog water geven en wachten. Wat was daar nu moeilijk aan? Veel.
Wortels kweken
Om te beginnen had het Meisje beter na moeten denken. Dan had ze zelf wel kunnen verzinnen dat wortels helemaal niet verplant mogen worden. Die zaai je ter plekke in rijtjes om ze vervolgens uit te dunnen. Foutje. Maar fouten zijn er om hersteld te worden en dus heeft ze met engelengeduld en satéprikkers als hulpmiddel, de micro worteltjes 1 voor 1 uit elkaar gehaald om ze vervolgens voorzichtig uit te planten in de volle grond.
Daartoe had de man van de moestuin een nieuw stukje tuin gerealiseerd door een paar klinkers uit het terras te lichten. Zo ontstond een klein geveltuintje. Hoe fijn. Naast de worteltjes werden lente-uitjes geplant tegen de wortelvlieg en afrikaantjes tegen de aaltjes. Nu konden ze gaan groeien. Had het tuinMeisje gedacht. Daar dacht de kat van het Meisje echter anders over. Die was ontzettend dankbaar dat er speciaal voor hem zo dicht naast de keukendeur een kattenbak was uitgegraven. Zonder in details te treden was het resultaat dat het prachtig geplante rijtje al snel op natuurlijke wijze en nogal willekeurig werd uitgedund.
Daarna was het wortelleed gelukkig wel geleden. De resterende worteltjes groeiden voorbeeldig en konden na een maand of twee geoogst worden. Nu zijn ze allemaal op en zijn er voor het paard van Sinterklaas geen worteltjes meer over. Volgend jaar moet het tuinMeisje toch een beetje meer rekening met hem houden.