zaai top 5 in juli

zaai top 5 in juli

Het kan gebeuren. Je was het al een hele tijd van plan om iets met groen te doen. Overal om je heen zie je dat mensen hun eigen groente verbouwen. In potten, in olijfolie blikken of gewoon in een klein stukje aarde. Je vindt dat je gezonder moet eten. Dat je na moet denken wat er eigenlijk in onze voeding zit. Maar ja. Je hebt het druk. Je hebt andere dingen aan je hoofd. Juist nu hoor je jubelverhalen van overheerlijke oogsten. Juist nu hoor je dat zelf groente verbouwen zo gemakkelijk is en zoveel lekkerder ook. Juli is een oogstmaand. Vandaar de jubelverhalen. Maar ja. Jij hebt nog niets gedaan.

Blijf niet zitten met een schuldgevoel. Kom in actie. Het kan heel gemakkelijk. Begin met bladgroentes, wat bonen en tenslotte bloemen voor de leuk. Succes verzekerd. Smaak ook.

De Meisjes stellen een zaai top 5 samen voor de maand juli:

Andijvie

Het tuinMeisje is er niet gek op maar de Man van de Moestuin wel. En soms zaai je uit liefde. Andijvie kun je prima in potten zaaien. De plantdiepte is 2x de grootte van het zaadje. Stop een paar zaadjes in een potje. Er is altijd een kans dat er een paar niet opkomen. Houd de grond vochtig en wacht af. Een andijvie plant heeft ongeveer 50 centimeter rondom nodig om te kunnen groeien. Komen er teveel zaailingen op? Knip ze dan af of zet er een paar over in een grotere pot zodra de eerste echte blaadjes aan de zaailingen zitten.

Boomspinazie

Dit moet je echt zaaien. Alleen al omdat je de plant gezien moet hebben. Prachtig zuurstokroze met felgroen blad. Instant bewondering van je vrienden en kennissen. En…. niet verkrijgbaar in de supermarkt of je groenteboer. Een extra bonus dus. Zaaien gaat volgens hetzelfde procédé als andijvie, maar dit wordt een hoge plant. Hij kan wel 2 meter hoog worden. Tegen die tijd zet je er een bamboestok of andere steun naast zodat hij niet omvalt. Hoewel boomspinazie geen familie is van de echte spinazie, eet en bereid je het wel als spinazie.

Papaver

Op de moestuin of in je moestuinpotten hoeft niet alles functioneel te zijn. Je wilt toch ook dat het er leuk uit ziet? Het Meisje zaait daartoe graag papaver. Gewoon omdat ze blij wordt van die vrolijke crepepapieren bloemen. En omdat het stiekem toch een functionele plant is. Dit is het moment om de Oosterse papaver te zaaien. Het zaad dun bedekken met aarde en de grond nat houden. Meer hoef je niet te doen. Zelfs uitdunnen is niet nodig. De Oosterse papaver is die mooie grote. Meestal zie je ze in het rood maar het Meisje heeft een zwak voor de paarse. Papaver is een vaste plant. In de winter sterft hij af. In het voorjaar komt hij weer op. Evenals al zijn kinderen en kleinkinderen want een papaver zaait zich flink uit. Als je dit niet wilt knip je de zaadhoofden af zodra ze droog zijn en het zaad begint te rammelen. Deze zaden gebruik je vervolgens in de keuken. Net als maanzaad. Lekker op je zelfgebakken brood of in koekjes.

Veldsla

Ja. Het tuinMeisje maakt het je gemakkelijk. Ook veldsla kweken is een fluitje van een cent. Zaai veldsla zoals je andijvie zaait. Veldsla heeft alleen veel minder ruimte nodig. Ongeveer 5 cm per plantje.

Bonen

Bonen kun je niet genoeg hebben. Ze zijn altijd lekker. De plant is super decoratief. Meer wil je niet. Prachtige lipbloemen in alle kleuren van de regenboog. Rood, blauw, geel of wit. Het is allemaal mogelijk. De kleur hangt af van de bonen die je teelt. Zet 3 bamboestokken in de grond en bind deze bovenaan vast. Nu heb je een soort wigwam gecreëerd. Aan de voet van ieder stok plant je 7 bonen. Zo plant je 21 bonen in totaal. Genoeg voor een paar lekkere maaltijden. Zodra de zaailingen opkomen moet je ze een beetje begeleiden naar de stokken toe. Dit kan door ze vast te zetten met een touwtje. Als je miniboontje de stok eenmaal gevonden heeft dan slingert hij zichzelf omhoog. Over een paar weken heb je een wigwam met bloemen en daarna eetbaar groen. Is dat geen feest?

pinterest

2 Reacties

 1. Tiny van Wetten

  Dit is klare taal, goed om uit te proberen.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Dank je wel. Veel succes. Houd je ons op de hoogte?

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *