zaai top 5 in juni
Het kan nog net voor de zomer. Je eigen groente zaaien. Straks wordt het te warm en droogt de grond teveel uit om direct in de aarde te zaaien. Maak er dus nog even gebruik van. Het tuinMeisje probeert de zaaiperiode zelf eveneens zo lang mogelijk te houden. Ze heeft er tenslotte niets aan om straks in één keer de hele groentetuin leeg te moeten eten omdat alles op hetzelfde moment klaar is. Bovendien moet ze rekening houden met de zomervakantie. Het zou niet de eerste keer zijn dat de volledige oogst naar de tuinoppas gaat als het Meisje ergens in zuidelijke landen vertoeft. Daardoor ziet het er nu op de moestuin van het Meisje nog een beetje kaal uit. De man van de moestuin heeft al meerdere keren verzucht dat andere tuiniers echt veel sneller zijn dan het Meisje. Op hun tuinen ziet alles er al zo lekker uit. Voorzichtig opperde hij dat deze moestuinders er misschien toch meer verstand van hebben dan het Meisje. Soms, heel soms verdient de man een mep met een schep. Misschien heeft hij wel gelijk maar het tuinMeisje is nu eenmaal eigenwijs. Bovendien zijn hardlopers doodlopers volgens haar.
De zaai top 5 in juni voor de tuin van De Meisjes.
Bietjes:
Het tuinMeisje is gek op bietjes. Eigenlijk op alles wat enigszins aards smaakt. Na de mislukking van vorig jaar gaat ze dit jaar 2 soorten zaaien. Gewone rode bietjes en chioggia. Chioggia Guardsmark. Een verbeterde versie van een oud Italiaans ras met roze en witte ringen. Het Meisje zaait ze begin juni. De bietjes hebben een flinke periode met warmte nodig om tot echte bieten uit te kunnen groeien. De zaadjes zien er een beetje vreemd uit. Dat komt omdat het eigenlijk een kluwen zaadjes is. Uit ieder zaadje komen ongeveer 3 bietjes. Voor een goede oogst, knip je na opkomst de meeste stengeltjes weg. Zo houd je 1 bietje per zaadje over.
Koriander:
Het scheelde niet veel of het tuinMeisje had in de winter al haar korianderzaad in de keuken verbruikt. Ze kwam nog net op tijd tot het besef dat ze de oogst van het komende seizoen erdoor aan het jagen was. Koriander heeft veel zon en warmte nodig. Zaai ze op een kluitje zodat je een leuk bosje hebt straks. Geef voldoende water. Koriander ontkiemt snel. Oogsten kan de hele zomer. Oogst niet al het blad. De bloemen van koriander zijn namelijk prachtig. Mooi, wit en schermvormig. Bovendien bevatten ze het zaad. Voor in de keuken of voor het volgende zaaiseizoen.
Worteltjes:
Worteltjes zaai je direct op de plaats van bestemming. Ze houden niet van verhuizen. Zaai in rijtjes. Daarna dun je de worteltjes uit tot je een tussenafstand van zo’n 7 cm hebt. Het tuinMeisje zaait naast de gewone oranje wortel dit jaar voor het eerst een zwarte wortel. Zwarte Spaanse kastanjewortel. Meer donkerpaars als ze het zaadzakje moet geloven. Ze is zo benieuwd hoe de worteltjes er in het echt uit gaan zien. En er is nog meer goed nieuws. Dit ras heeft minder last van de wortelvlieg.
Meirapen:
Het is een beetje een vreemde benaming. Meirapen. Alsof je in mei iets met deze raapjes moet doen. Zaaien of oogsten. Niets van dit al. Meirapen kun je van april tot augustus zaaien. Om rapen in de herfst te kunnen oogsten zaait het Meisje ze na de langste dag. Dan moet het wel een beetje vochtig weer zijn, anders verdrogen ze. Zaai de raapjes in een rijtje. Zorg dat ieder knolletje een afstand van zo’n 15 cm heeft om te kunnen groeien. Meirapen zijn gevoelig voor koolvlieg. Daarom zet het tuinMeisje er Agastache naast. Deze moet met zijn geur voor afleiding zorgen.
Pluksla:
Sla kan van half maart tot eind augustus buiten worden gezaaid. Het tuinMeisje zaait meestal pluksla. Dat is lekker gemakkelijk omdat het geen krop vormt. Omdat het oog ook wat wil, heeft ze een mix van rode en groene eikenbladsla gemaakt. Zaaien en na 4 – 6 weken oogsten. Als je de sla net boven het hart afsnijdt groeit de sla weer verder. Gemakkelijker wordt het niet in de moestuin.