budget groente kweken
We zitten er weer middenin. De tijd van het jaar dat het geld je zak uitvliegt. En niet aan leuke dingen. Nee helemaal niet. De belastingdienst heeft zijn eerste blauwe envelop alweer door de bus gegooid en het tuinMeisje weet dat er nog vele instanties zullen volgen. De gemeentebelasting, het waterschap, gas, water, licht. Houdt het dan nooit op? Net als het meisje de financiële aderlating van de feestelijke decembermaand weer een beetje te boven lijkt te komen slaat de crisis opnieuw toe. Welke almacht zit daar achter? Wie bedenkt dat al die rekeningen tegelijk moeten komen? Is er soms iemand die denkt dat het tuinMeisje de eerste maanden van het jaar extra geld verdient? Jammer genoeg niet. Het Meisje gaat dus eerst maar eens even in de spaarstand. Ze gaat budget groente kweken. Budget groente van gebruikte groente die ze al eens heeft gekocht, of uit haar tuin heeft gehaald. Vintage groente noemt ze het. Vintage klinkt namelijk beter dan afval vindt ze. Toch is dat wat ze gaat doen. Nieuwe groente kweken uit afval. Het deel van de plant dat je niet in je gerechten verwerkt. De onderkant.
Wist je dat je heel veel groente opnieuw kunt laten groeien? Gewoon op de vensterbank of op je balkon. Daar heb je niet eens een moestuin voor nodig. De volgende soorten zijn supersnel opnieuw eetbaar.
Bosui
Bosuitjes opnieuw opkweken is een fluitje van een cent. Als je deze uitjes in de winkel koopt hebben ze meestal nog een restje wortels. Snijd het witte deel van de bosuitjes af en zet dit in een glas met water op de vensterbank. Zorg dat alleen de wortels in het water staan. Het puntje blijft boven water. Zo simpel is het. Na een paar dagen zie je dat het stompje begint uit te groeien. Als de worteltjes wat groter worden kun je de uitjes in het glas laten staan, maar het tuinMeisje plant ze liever over naar een potje aarde. Zo krijgt je herboren bosui net iets meer voeding. Duurt je financiële dip langer? Je kunt dit proces eindeloos herhalen.
Prei
Voor prei geldt hetzelfde als voor de bosui. De onderkant van de prei zet je in een beetje water en je zult zien dat de wortels al snel opnieuw uitlopen. Zet de prei daarna in een grotere pot met aarde dan de bosui. Een prei heeft nu eenmaal meer ruimte nodig. Ook prei kun je oneindig doorkweken. Het duurt alleen iets langer dan bij de bosui.
Bleekselderij
Het tuinMeisje wil echter niet alleen de uienfamilie eten in crisistijd. Voor je het weet gaat Pavlov met haar aan de haal en denkt ze bij het ruiken van uien alleen nog maar aan geldnood. Geen goed idee. Ze gaat dus ook bleekselderij opnieuw opkweken uit de bips van de bleekselderij. Deze kun je eveneens in het water zetten. Bleekselderij droogt wel iets sneller uit. Om dit te voorkomen kun je de bovenkant af en toe met de plantenspuit besproeien. Als je de onderkant van de bleekselderij direct in een pot met aarde zet heb je geen last van de uitdroging. Tenzij je de pot vergeet water te geven natuurlijk.
Sla
Romaine sla wordt in zijn geheel verkocht in de supermarkt. Ook daar zit het kontje nog aan. Dit kontje zet je in de aarde nadat je de rest van de sla opgegeten hebt. Het restje groeit gewoon weer uit tot sla. Heb je liever bladsla? Je kunt tegenwoordig bij de grootgrutter sla kopen waar de wortels nog aan zitten. Doe dit. Het kost eenmalig wat meer geld maar je kunt er maanden van eten. Plant de sla in een potje met aarde en knip de blaadjes af die je nodig hebt. De plant maakt vanzelf weer nieuw blad. En nieuw blad. En nieuw blad. Zelfs als je alle blaadjes tegelijk afknipt, groeit sla vanuit het hart gewoon weer door.
Wortel
Tja dat kan natuurlijk niet. Er groeit echt geen nieuwe wortel uit het kapje van de wortel. Dat is immers de bovenkant. Het groen groeit echter wel opnieuw uit, als je de topjes in een bakje met water legt. Het keukenMeisje heeft een fantastisch recept met dit groen bedacht. Pesto van wortelloof en basilicum.
Zo kan het tuinMeisje in tijden van financiële crisis gewoon lekker blijven eten.
Wat is dit een superleuk blog. Ben helemaal fan van jullie.
Ga gelijk proberen mijn bosuitjes terug te laten groeien.
Bedankt. Doe hier véél inspiratie op.