gratin van schorseneren en aardappel

gratin van schorseneren en aardappel

Het keukenMeisje kreeg op haar kop. En nog wel van het tuinMeisje. Te weinig recepten met groentes van het seizoen, dat kon beter. Ai ai ai. Het keukenMeisje begreep het tuinMeisje wel natuurlijk. Maar het keukenMeisje heeft nu eenmaal geen eigen tuin, en de bevoorrading van het tuinMeisje aan haar was ook enigszins gestagneerd. Enigszins, nou ja, gestopt zeg maar. Want het tuinMeisje zit met haar hoofd in de romantische moestuin. Dat snapt het keukenMeisje wel. Zo ver is ze namelijk zelf ook ooit eens gekomen. De romantiek van een beetje wieden, plantjes zien opkomen en eten uit eigen tuin zag  het keukenMeisje helemaal voor zich, al dromend in haar tuinstoeltje op een warme zonnige dag. De realiteit bleek zwaar, erg zwaar. Spitten, schoffelen, wieden.. en dan heeft het Meisje het nog niet eens over al die vieze slakken gehad. Wat andere mensen met muizen hebben heeft het keukenMeisje met slakken. Dus het keukenMeisje heeft een bloementuin en vríenden met een moestuin. Een middagje wat helpen in de moestuin, op een mooie dag uiteraard, vindt ze ook best leuk. Maar ze is niet in de wieg gelegd om haar groen op grote schaal te telen. Daar heeft ze overigens de oplossing voor om een kleine variatie vaak gegeten groen in bakken te kweken. Leuk en behapbaar voor het Meisje, niets voor de echte tuinder. Die staat in weer en wind in kaplaarzen in de klei, heeft een uitgekiend zaai- en oogstschema en eet het hele jaar rond van de tuin. Zo’n tuinder heeft ook schorseneren tegenwoordig. Dat weet het Meisje zeker. Want schorseneren zijn heerlijk. Bijna puur met alleen wat knoflook en tijm bijvoorbeeld. De smaak van schorseneren is vrij subtiel dus het keukenMeisje vindt dat je op moet letten dat de kruiden niet gaan overheersen. Deze gratin van schorseneren en aardappelen is ook een favoriet gerecht bij het Meisje thuis. Makkelijk voor te bereiden en de oven doet de rest.

Dit heb je nodig:

ongeveer 400 gram schorseneren – 250 gram aardappel – 250 ml slagroom  – 100 gram kaas, bijvoorkeur parmezaan – nootmuskaat, peper, zout

schil de schorseneren en snijd in dunne plakken, schil de aardappels en snijd in even dunne plakken als de schorseneren. Vet een ovenschaal in met een dun laagje olijfolie. Stapel dan om en om laagjes aardappel en schorseneer. meng de slagroom met wat peper en zout en giet over de groentes uit. Verdeel de kaas erover heen en rasp daar nog een vleugje nootmuskaat boven. Zet in een op 180 graden voorverwarmde oven voor 50-60 minuten. Eventueel de laatste minuten nog onder de salamander voor een mooi kaaskorstje.

NB Op de foto heeft het Meisje taartjes uitgestoken uit de restjes van een grote gratin.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *