winterkruiden

winterkruiden

Brr, wat kan het toch koud zijn. Niet dat je het tuinMeisje hoort klagen. Dat niet. Ze is gek op kou. Kou met sneeuw en schaatsen welteverstaan. Niet die waterkou die we de laatste jaren hebben. Die kou die in je botten kruipt. Waar je de rillingen van krijgt. Afijn, dan had ze maar in een ander land moeten wonen met echte winters en echte zomers. Met dit weer krijgt ze ontzettend veel zin in verwarmend wintervoedsel. Stevige comfort gevende soepen bijvoorbeeld. Of stoofpotten. Ook zo fijn. Wel zonder pakjes en zakjes uiteraard, daar is ze nog nooit een fan van geweest. Altijd te zout of te zoet. Gewoon niet lekker. Zelf gebruikt ze kruiden uit haar tuin om haar gerechten smaak te geven. Gelukkig voor het tuinMeisje zijn er voldoende kruiden die ze in de winter nog buiten kan plukken. Winterkruiden noemt ze deze.

Wat zijn winterkruiden

Om te weten of je een winterkruid te pakken hebt, hoef je geen biologie gestudeerd te hebben. Er goed naar kijken is voldoende. Pak een takje rozemarijn en een takje basilicum. Je ziet meteen het verschil. Basilicum is een koukleum met zijn slappe stengel. Die heeft het al koud bij 7 graden boven 0. Rozemarijn met zijn stugge takken en grijze naalden kan rustig -10 graden aan. Rozemarijn is een zogenoemd hard kruid. Harde kruiden zijn kruiden die er houtachtig uitzien en stugge blaadjes of naalden hebben. Deze kruiden komen de meeste Nederlandse winters goed door.

Andere winterkruiden

  • Laurier. Deze plant moet wel een beetje beschermd worden tegen stevige wind. Het tuinMeisje tuiniert aan de kust en daar is de laurier niet altijd over te spreken. Van pure chagrijn krijgt hij dan bruin blad, maar snoei je deze takken in het voorjaar weg dan beloont hij je al snel weer met nieuwe vertakkingen.
  • Salie. Nog zo’n overwinteraar. Een salie in pot ziet er in de winter wel een beetje flutterig uit maar dat kan geen kwaad. Gewoon gebruiken dus.
  • Dragon. Ben je gek op de smaak van anijs? Kweek dan dragon. Er is Russische dragon. De naam zegt alles.
  • Tijm. Ga je liever voor Mediterraan? Zet dan tijm in je tuin. Tijm is ook een hard kruid.

Winterharde kruiden

Toch zijn er een paar uitzonderingen op de regel van de harde winterkruiden. Er zijn zachte kruiden die toch winterhard zijn:

  • Peterselie bijvoorbeeld. Niets houtachtigs te zien en toch prima buiten te houden in de winter.
  • Oregano. De winterhardheid van de oregano vindt het Meisje nog elk jaar bijzonder. Van oorsprong toch een Mediterraan typje, maar dan een van het soort dat wel een koutje kan hebben. Het tuinMeisje doet al zeker 10 jaar met dezelfde oreganoplant. Daar zijn al heel wat winters overheen geweest.

Vanavond gaat ze de knolselderijsoep van het Keukenmeisje maken.

Snel wat tijm en salie plukken……in de regen.

 

 

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: verse kruiden bewaren voor de winter - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *