AH moestuintjes vergeten

AH moestuintjes vergeten

Het tuinMeisje heeft last van hebberigheid. Groene hebberigheid. Een ritje naar een kwekerij of tuincentrum levert altijd een auto vol groen op terwijl het Meisje een minieme voortuin, een bescheiden achtertuin en een moestuin van postzegelformaat heeft. Ze kan haar drang naar het bezit van groen gewoon niet weerstaan.

Zo gaat dat ook als in maart weer gespaard kan worden voor de AH moestuintjes. Dat is een moment waarop ze al haar zaden al in huis heeft. Ze weet dat alle vensterbanken in huis straks zullen uitpuilen van de potten met zaailingen en toch wil ze ook de AH moestuintjes nog hebben. Hebberigheid dus. Haar inhaligheid gaat zo ver dat ze zelfs aan de kassière vraagt of zij de moestuinpotjes mag hebben die een vorige klant niet bliefde.

Met het schaamrood op haar kaken ontwijkt ze vervolgens de kinderen die om moestuinpotjes bedelen. Zij kan zelf immers veel beter voor de zaden zorgen dan de jonge tuiniers bij de ingang van de supermarkt.

Niet dus. Het is inmiddels juli en het Meisje is haar AH moestuintjes vergeten. Het is nogal een atypisch tuinjaar voor het Meisje met teveel werk en te weinig tuin. Door hol- en vliegwerk weet ze alle tuinen nog net op orde te houden. Nu het oogstseizoen is aangebroken kan ze tevreden achterover leunen. Dat heeft ze toch maar mooi gered allemaal.

Maar wacht eens even. Wat ligt daar nu in het hoekje van de tuinkast? O nee hè? Ze is haar AH moestuintjes vergeten. Deze groentes stonden niet in haar moestuinplan. Deze groentes stonden in geen enkel plan. Zelfs niet in haar geheugen.

AH moestuintjes direct buiten zaaien

Gelukkig is ze nog net op tijd. Er zijn nog AH moestuintjes die ze kan zaaien. Ze doet dit echter niet in de meegeleverde moestuinpotjes. Wel direct in de grond. Het is tenslotte al warm. Door nu buiten te zaaien voorkomt ze dat ze lange slappe zaailingen krijgt die na het overplanten naar buiten ten prooi vallen aan ongedierte. Gewoon omdat ze niet sterk genoeg zijn.

Hoe maak je een zaaibed

Zaaien doet ze in zaaibedjes. Deze maak je in de tuin op een plek waar veel licht is. Haal het onkruid weg en hark de aarde aan totdat deze heerlijk rul is. Zo rul dat de zaden geen strijd hoeven te leveren. Niet met onkruid. Niet met aardkluiten. Dit zaaibed maak je goed vochtig. Nu leg je de zaden in de zaaimatjes op de aarde. De potjes en de tabletten met aarde gooi je weg of gebruik je volgend jaar. Dek de zaden af met weinig aarde. Houd de grond goed vochtig totdat je het eerste groen tevoorschijn ziet komen.

Tot wanneer kun je AH moestuintjes zaaien.

Het Meisje kan niet alle AH moestuintjes zo laat in het jaar nog zaaien. Er zijn potjes die ze voor volgend jaar bewaart.

In dit overzicht zie je tot welk moment je nog kunt zaaien.

 

Gewas Zaaien tot
Peterselie 01.09
Radijs 15.08
Rucola 01.10
Wortel 01.08
Spinazie 01.12
Dille 01.08
Kaneelbasilicum 01.08
Phacelia 15.08
Paksoi 15.08

 

De tuinkers kan ze het hele jaar binnen zaaien. Dat is geen probleem.

De zonnebloem en de goudsbloem kan ze nog buiten zaaien, maar de zonnebloem wordt dan minder hoog en de goudsbloemen zullen pas volgend jaar bloeien. Ze besluit dan ook om deze zaden, net als de andere zaden uit de AH moestuintjes, volgend jaar te zaaien. Dan heeft ze vast meer tijd. Dan vergeet ze haar moestuinpotjes niet. Echt niet….

Was jij gewoon op tijd en kun je al overvloedig peterselie oogsten? Maak dan eens deze gemakkelijke salsa verde.

aubergine met salsa verde

aubergine met salsa verde

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *