avocado’s kweken

avocado's kweken

De Meisjes hadden een feestje. Je weet wel. Zo’n feestje met teveel eten en teveel drank. De gesprekken zijn goed. Je begint met een helder hoofd, maar het is allemaal zo lekker dus je eet nog wat. Daar moet je dan natuurlijk weer wat bij drinken en voor je het weet is het midden in de nacht en kun je niet meer op je benen staan. Zo’n feestje. De volgende dag wist het Meisje helaas nog wel dat ze als tuinMeisje ontmaskerd was. Waarom vergeet ze nou nooit wat ze juist het liefst wil vergeten? Ze was op dat moment nog nuchter. Zelfs dat was geen excuus. Het zat zo.

Tijdens een van de gesprekken kwamen avocado’s ter sprake. Komen er vruchten aan een avocado als je ze in Nederland kweekt? De hoofden van de aanwezigen draaiden in de richting van het tuinMeisje. Maar het tuinMeisje had geen idee. Ze dacht altijd dat ze behoorlijk wat van tuinieren wist, maar op deze vraag moest ze het antwoord schuldig blijven. Het gesprek kwam weer op gang. Iemand vertelde dat je ze alleen in huis kon kweken, iemand anders wist dat avocado’s slechts vrucht zetten als ze op een onderstam worden geënt. Een derde had wel eens iemand gekend die avocado’s in een kas had staan. Het Meisje bleef stil. Ze wist het gewoon niet.

Dat kon ze natuurlijk niet over haar kant laten gaan dus de volgende dag heeft ze haar boeken maar weer eens op tafel uitgespreid. Laat ze daar nu toch niet veel wijzer van zijn geworden? Nergens een eenduidig antwoord. Wel dat het vooral moeilijk is. Heel moeilijk. Het ontkiemen lukt wel. Dat is de gemakkelijkste stap.

Was de pit voorzichtig. Prik vervolgens een paar saté prikkers in de pit en zet de pit met zijn billen in een glas water. De bovenkant blijft boven water. Nu is het een zaak van lange adem want een avocadopit kan er wel 3 maanden over doen om te ontkiemen. Ververs het water regelmatig anders ontkiemt je pit niet vanwege de schimmels of bacteriën in het water. Heb je al die tijd voor niks gewacht. Dan opeens komt er een klein worteltje te voorschijn. Nog even later barst de pit aan de bovenkant open en daar is het begin van je avocadoplantje. En het einde van de eenduidigheid omtrent het onderwerp avocado’s kweken. De volgende stap levert meteen al een berg tegenstrijdige informatie op.

Het overpotten in de grond. Volgens de een kan dat pas als de plant 15 centimeter hoog is. Volgens de ander moet de pit al veel eerder de grond in. Het is dus duidelijk dat er veel onduidelijk is. Het tuinMeisje houdt haar avocado waarschijnlijk binnen. Zolang ze het blad leuk vindt tenminste. Vruchten zal haar avocado niet gaan geven. Een avocado kan niet tegen temperaturen onder de 10 graden. Ook wordt hij er niet blij van om in een pot gekweekt te worden. Dat beperkt de mogelijkheden in ons kikkerlandje al fors. Tenslotte moet een avocado ook nog eens handmatig bevrucht worden. Wat een gedoe. Daar houdt het Meisje niet van. Wel van de smaak van avocado. Daar is ze gek op. Heerlijk dat romige vruchtvlees. Gezond door de vitamines, het kalium, de mineralen en de flinke hoeveelheid vezels. Goddelijk met een gepocheerd eitje van het keukenMeisje.

O ja, en dat enten? Dat klopt. Als je een avocado op een andere avocado onderstam ent, wordt de avocado eerder volwassen en geeft hij sneller vruchten. Zo zie je maar. Met de wishdom of the crowd kom je een heel eind. In ieder geval verder dan met de kennis van het tuinMeisje alleen.

 

 

 

 

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: salade met bloedsinaasappel, blauwe kaas en walnoten - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *