familieruzie in de moestuin

familieruzie in de moestuin

Familieruzie. Je zult het maar hebben. Het tuinMeisje kent genoeg verhalen. Ooms en tantes die niet meer door één deur kunnen. Bruiloften waarbij de vader en de moeder van de bruidegom elkaar niet tegen mogen komen. Broers en zussen die zo’n onoverkomelijk meningsverschil hebben dat ze elkaar nooit meer willen zien. Hele televisieprogramma’s worden eraan gewijd. Het tuinMeisje kijkt er altijd met verbazing naar. Zelf komt ze uit een warm en veilig nest. Natuurlijk was er onenigheid en irritatie, maar tevens genoeg openheid en redelijkheid waardoor de gezinsleden er onderling altijd wel uit kwamen. Misschien was haar jeugd wel iets te beschermd en harmonieus. Als dat tenminste kan. Zo schrikt het Meisje zich bijvoorbeeld nog steeds een hoedje als iemand totaal onverwachts in woede uitbarst. Dat probeert ze vervolgens te analyseren en te begrijpen, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Het gaat meestal over emoties en die zijn niet altijd te doorgronden.

Familieruzie in de moestuin

Gelukkig is familieruzie in de moestuin wel te analyseren. Sterker nog. Te voorkomen. Zo fijn! Ingewikkeld is het echter wel, maar het Meisje houdt van ingewikkeld. Dan kan ze haar hersens laten kraken.

Indeling van de moestuin

Het blog over vruchtwisseling  ging over de verschillende groente families. Om moestuinmislukkingen te voorkomen kun je het beste de tuin verdelen in verschillende vakken. Iedere familie krijgt een eigen bed. Omdat ze familie zijn, zijn ze allemaal gevoelig voor dezelfde ziektes en insecten. Als je ze allemaal bij elkaar zet kun je in dit bed tevens de geneesheren onder de planten er tussen zetten. Zo kan de dokter alle familieleden in 1 keer behandelen. Bovendien stellen de familieleden allemaal dezelfde eisen aan de grond. Gemakkelijk toch? Maar nu komt het grote probleem. Er zijn familieleden die elkaar niet uit kunnen staan. Ruzie in het bed dus. Tja dat is niet handig. Door die ruzie krijg je geen lekker groen dus is het zaak om er rekening mee te houden.

Familie van de wortelgroente

De lastigste familie is de familie van de wortelgroente. Dit is de groente waarvan je de wortels of de wortelknollen eet. Uit deze familie is het Meisje van plan om de volgende soorten te telen.

bietjes chioggia guardsmark
rode biet egyptische
knolselderij ibis
venkel zefa fino plus perfection
bosui white lisbon
pastinaak tender and true
wortel zwarte spaanse
wortel amsterdamse
roodlof rosso di treviso tardiva
wortelpeterselie kinga

Dat is een heel bed vol. Nu moet ze er nog rekening mee houden dat wortels ruzie hebben met bietjes. Pastinaak en knolselderij elkaar niet uit kunnen staan en pastinaak ook niet samen met de uien gezien wil worden. Roodlof een hekel heeft aan rode biet en wortelpeterselie een broertje dood heeft aan knolselderij. Zucht.

Waarschijnlijk gaat ze de families gewoon scheiden. Wat in een mensenleven bijna onmogelijk is omdat de bloedband eeuwig blijft bestaan, kan bij groente heel gemakkelijk. Ze leven toch maar een jaar. Of zou er een groentehel bestaan waarin de familieruzie uit de moestuin tot ver na de dood wordt uitgevochten? Het tuinMeisje hoopt van niet.

pinterest

2 Reacties

 1. antonio

  waar kan ik vinden welke groente elkaar wel leuk vinden en welke elkaar dicrimineren.

  groetjes Antonio

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Daar zijn lange lijsten voor maar die zijn onhandig. Zelf gebruiken wij het boekje “Van zaaien tot oogsten” van Hans van Eekelen. Daarin wordt per groente beschreven wat je moet weten om dit gewas te telen. Daar staat dus ook in wie de vrienden en vijanden zijn van je groen.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin