binnen of buiten zaaien

binnen of buiten zaaien

Ze lijkt wel gek om zicht te hechten aan een auto. Wie doet dat nou? Als het om auto’s gaat lijkt ze op een man. Ze houdt van mooie auto’s en van snelle auto’s en daar geeft ze geld aan uit. Zonde natuurlijk, dat weet ze zelf ook wel, en toch doet ze het. Heeft ze dan eenmaal de auto van haar dromen gekocht, dan komt alsnog het meisje in haar naar boven. Dan gaat ze zich eraan hechten. Zo kwam het dat ze meer dan tien jaar in haar miniatuurversie van een Porsche reed. Goed hij was oud, maar hij was zo fijn, zo mooi, zo ongelooflijk betrouwbaar. Ze kon het niet over haar hart verkrijgen om hem weg te doen.

Wel begon het een beetje te knagen. Haar auto was niet heel erg groen, en hoewel auto’s nooit goed zijn in relatie tot klimaat en milieu, deed haar auto daar nog een stapje bovenop. Het Meisje tufte rond in een dieselauto zonder roetfilter en daar begon ze zich steeds meer voor te schamen. Zich aan de ene kant inzetten voor een groene (moestuin) wereld en vervolgens diezelfde wereld weer bedekken met een laag fijnstof, dat ging zo niet langer. Dus haalde ze de man in zichzelf naar boven: ze ruilde haar geliefde in voor een mooier, beter en jonger exemplaar. 

Na wat emoties rondom het afscheid en pijn in haar portemonnee is ze inmiddels helemaal in haar sas met haar nieuwe auto. Ze kan zichzelf weer in de spiegel aankijken.

De start van het moestuinseizoen

Door al dat gedoe rondom de auto was haar start van het moestuinseizoen aan de late kant. Gelukkig is het deze winter nogal koud, waardoor de start sowieso wat later valt dan voorgaande jaren. Bij de start van het moestuinseizoen zijn de tuiniers te verdelen in twee teams. Het team binnen zaaien en het team buiten zaaien. Het Meisje behoort tot het team buiten zaaien. Zij zaait het liefste meteen buiten in de volle grond. Daarvoor moet de grond al een beetje warm zijn. Bij een grondtemperatuur onder de 5 graden, ontkiemen de meeste zaden niet.

Binnen zaaien

Het Meisje snapt de tuiniers die binnen zaaien. Zelf is ze ook ongeduldig en kan ze in het voorjaar niet wachten om te zaaien. De foto’s op social media van al dat frisse groen wekken instant verlangen om met tuinieren te starten, maar ze doet het niet. Hoewel ze het zaaien en het zien opgroeien van nieuw groen indrukwekkend vindt, is alles daarna een hoop gedoe: uitdunnen, verspenen, opnieuw uitplanten en afharden. Pffff. De plant heeft er eveneens geen behoefte aan om binnen voorgezaaid te worden. De enige uitzondering zijn mediterrane planten. Aubergines, paprika’s, pepers en tomaten hebben echt eerst binnenzorg nodig want deze groente houdt sowieso niet van ons klimaat. Binnen zaaien is ook goed is voor je eigen zorg gen. Het is heerlijk om al die verschillende jonge zaailingen op te zien komen en te vertroetelen.

De beste plaats om binnen groente voor te zaaien is een lichte en koele plek, anders krijg je slappe en slungelige zaailingen. Vaak is de slaapkamer de meest geschikte plaats voor je potjes met zaden, maar er is een grens aan de liefde van het Meisje voor tuinieren. Die grens ligt bij het betreden van de slaapkamer, die is voor andere bezigheden.

Buiten zaaien

Het Meisje behoort dus tot het team buiten zaaien. Daar krijg je grote en sterke planten van. Misschien moet ze eens een zaailing delen met andere levende wezens op de moestuin, maar hoe erg is dat? Ze start met het groen dat het beste tegen kou kan: tuinbonen, scherpzaad spinazie, wortels, radijs en rucola, dus ook haar troetel gen kan alvast bevredigd worden. Evenals haar ongeduld.

Als je direct buiten zaait is het wel handig om een zaaibed te maken. Dit en andere tips lees je in dit blog.

buiten zaaien
buiten zaaien

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *