bloembollen in de moestuin
Buiten is het donker. Als ze naar haar werk vertrekt. En als ze weer terugkomt. Ze vraagt zich af of het in de tussentijd wel licht wordt. Zij ziet het in ieder geval niet. De zes donkere weken rondom Kerst zijn nog niet voorbij. Het is niet haar favoriete tijd. Ze is meer een Meisje van het licht. Van buiten en van zon.
Gelukkig is het bijna zover. Het voorjaar komt eraan. Als ze naar de grond kijkt, ziet ze overal groene sprietjes opduiken van voorjaarsbollen. Daaruit put ze hoop. Daarvan wordt ze blij. Alleen daarom heeft ze bloembollen geplant. Ook in de moestuin. Bloembollen in de moestuin zorgen ervoor dat de vlakke grijze ruimte, die de moestuin tot ver in het voorjaar is, verandert in een aantrekkelijk lentetuin. Zo heb je al vroeg in het jaar een romantische moestuin.
Bloembollen in de moestuin plant je niet alleen voor jezelf. Bollen kunnen ook nuttig zijn. Als er nog niet veel bloeit, zijn bijen en vlinders al wel op zoek naar nectar en stuifmeel. Bloembollen vormen dan een belangrijke voedselbron.
Bloembollen in de moestuin zijn niet alleen goed voor de bijen en de beestjes. De fruitbomen en -struiken profiteren er eveneens flink van, omdat de bestuiving van de bloemen zo al vroeg op gang komt. Zelfs luizen krijgen geen kans. De gekleurde bloemhoofdjes die door de mulchlaag in je groentetuin heen steken, zorgen ervoor dat luis etende lieveheersbeestjes jouw tuin al vroeg in het voorjaar weten te vinden
Drie soorten bloembollen
Niet alle bollen zijn geschikt voor de moestuin, omdat je de ruimte die de bollen innemen, later in het jaar weer wilt gebruiken. Koop dus biologisch gekweekte bollen. In diezelfde grond kweek je binnenkort de groente die je zelf gaat eten. Dan wil je zeker weten dat je geen gif naar binnen krijgt. Het Meisje koopt haar bollen het liefst bij De Warande
Bloembollen kun je verdelen in drie soorten: eenjarige-, meerjarige- en verwilderingsbollen.
Eenjarige bollen bloeien het eerste jaar volop. Daarna steekt af en toe nog een bloemhoofdje de kop op, totdat ze helemaal verdwijnen.
Meerjarige bollen komen jaren achter elkaar terug. Verwilderingsbollen doen dat ook, maar die vermeerderen zich flink zodat ze na verloop van tijd grote delen grond bedekken met hun fleurigheid.
Meerjarige bloembollen in de moestuin
Meerjarige en verwilderingsbollen zet je bij voorkeur onder de fruitstruiken of tussen de vaste kruiden. Anemonen bijvoorbeeld. Anemone blanda vormt hele tapijten in een oogverblindende paarsblauwe kleur. Combineer dit met sneeuwklokjes en krokussen, omdat de laatsten ontzettend veel stuifmeel bezitten. Bijen en hommels zijn er gek op.
Als deze bloei geweest verleng je de bloemenpracht nog met blauwe druifjes en sterhyacinten. Op de bloemen van het blauwe druifje Muscari Botryoides komen zelfs vlinders af. Sterhyacinten (scilla siberica) zijn azuurblauw. De witte hartjes hebben indrukwekkend blauw stuifmeel waar bijen en hommels gek op zijn.
Eenjarige bloembollen
Eenjarige bollen kun je overal planten. Je trekt ze na de bloei gewoon met bol en al uit, waardoor de moestuinbedden weer beschikbaar zijn voor eetbaar groen. Plant tulpen en hyacinten. Deze bollen hebben veel zon nodig. Plant je ze in grote hoeveelheden, dan kun je er zelfs een voorjaars snijbloementuin van maken. Daar word je toch vrolijk van?
Er is nog een voordeel aan het planten van bloemenbollen in de moestuin. Seks met een perenboom is voortaan niet meer nodig.