Urban Oogsten

Urban Oogsten

Het tuinMeisje weet een perfect cadeau voor Kerst: het boek Urban Oogsten van Alex Mitchell. Van de Kerstman voor de Kerstman. Dat zou de ultieme tip van het Meisje zijn, maar je kunt het boek natuurlijk ook weggeven. Aan een dierbare die je kent die in de stad woont en toch droomt van een moestuin. Iemand die blijft hangen in onmogelijkheden, omdat deze droom niet te realiseren valt. Omdat er geen vierkante centimeter aarde ter beschikking is. Of op driehoog achter woont.

Het voordeel van oogsten in de stad

Dat zijn uitvluchten waar Alex Mitchell gehakt van maakt. Zij draait het om. Feliciteert de lezer met het feit dat hij geen ruimte heeft. Dit betekent dat er geen rug brekende karweitjes op ellenlange lappen grond verricht hoeven te worden. Niet hoeft te worden gewied, gespit of geloerd op ongedierte. Dit betekent dat de tuinier in spé, nooit wekenlang verplicht andijvie eet omdat datgene wat hij kweekt op zijn behoefte is afgestemd. Op armlengte afstand van de keuken staat. Geoogst kan worden op het perfecte rijpingsmoment, waardoor het vitaminegehalte op zijn hoogst is.

Dat is wat je wilt horen. Dat een moestuindroom altijd bereikbaar is, hoe weinig ruimte je ook hebt. Alex Mitchell denkt in oplossingen. Niet in problemen.

Een moestuin die geen ruimte inneemt

De Engelse auteur Alex Mitchell is in Nederland nog niet zo bekend. Fontaine uitgevers brengt daar verandering in. Alex Mitchell schrijft boeken en artikelen over het telen van fruit en groente. Zij maakt moestuinieren haalbaar voor iedereen. Hoe weinig ruimte je ook hebt. Sterker nog. Als je dat helemaal niet hebt, kun je altijd nog binnenshuis kweken. Had het Meisje dat eerder geweten dan had ze haar gember in huis gekweekt. Het fragiele bamboe achtige blad had in haar woonkamer prachtig gestaan naast de enorme hartvormige bladeren van het olifantsoor (alocasia).

De indeling van het boek is overzichtelijk gerangschikt per ruimte die je beschikbaar hebt. Of dit nu een woonkamer is, een piepklein balkonnetje of een nauwe steeg met fietsen. Zelfs daar weet de schrijfster nog een urban jungle te toveren met eetbare klimmers en een mini oogst fabriek in de lucht.

Voor elke ruimte beschrijft ze projecten die je in een dag uit kunt voeren. Denk bijvoorbeeld aan het kweken van zeekraal in de vensterbank, of een tafel met eetbare bloemen op een binnenplaats. En zet eens een pot met inmaakgroenten op je balkon.

Urban Oogsten

Door deze mini projectjes, wordt zoiets groots als een moestuindroom bereikbaar. Handig opgeknipt in kleine stapjes.

Kweek eens wat anders

Ook fijn aan dit boek van Alex Mitchell is dat ze niet altijd de usual suspects kiest zoals, zoals sla, tomaten en bonen. Ze kweekt eveneens Aziatische bladgroente, fruit of paddenstoelen.

Foto’s en tekst worden in het boek goed afgewisseld, waardoor het een echt “doe” boek is geworden. De teksten zijn kort en duidelijk. De foto’s inspirerend.

De laatste pagina’s worden besteed aan handige overzichten. Bijvoorbeeld op welke plek je welk gewas kunt kweken, wat de belangrijkste plagen en ziektes zijn en bij welke leveranciers je kunt bestellen. De laatste lijst is eigenlijk het enige minpuntje van het boek. Deze lijst is nogal kort, terwijl er in Nederland en België ontzettend veel goede leveranciers van zaden, tuingereedschap en plugplantjes te vinden zijn.

Urban Oogsten

Urban Oogsten

Ondanks dat, is het Meisje super enthousiast. Het boek werd De Meisjes van de Moestuin als recensie-exemplaar aangeboden door Fontaine Uitgevers, maar als dat niet was gebeurd had het tuinMeisje het boek zelf gekocht. Omdat Alex Mitchell een meester is in het omgaan met weinig ruimte, middenin de stad.

Ineens ziet het Meisje nog meer mogelijkheden om groente, fruit en kruiden te kweken. Een sla muur in de schaduw wordt haar volgende project. Na Kerst uiteraard.

Urban Oogsten door Alex Mitchell is een uitgave van Fontaine Uitgevers te Amsterdam en kost € 21,- . (ISBN 9789059569720).

Het boek Urban Oogsten is te koop bij Bol.com, maar bestel het eens via de lokale boekhandel. De Vries Van Stockum is de favoriete boekhandel van het tuinMeisje. Als je het boek vandaag voor 23.00 uur besteld, heb je het morgen in huis. Ruim op tijd voor onder de kerstboom.

Andere boekrecensies van De Meisjes lees je hier.

hippe huisplanten
hippe huisplanten
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *