boomspinazie zaaien

boomspinazie zaaien

Het tuinMeisje wil altijd iets bijzonders in haar tuin. In haar siertuin heeft ze alleen in haar beginperiode planten gekocht in een tuincentrum. Dat vond ze al snel niet meer onderscheidend genoeg. Tijdens een tuinreis door Engeland leerde ze de Plant Finder kennen. Een boekje waarin alle planten benoemd werden die bij de verschillende kwekerijen te koop waren. Dat was wat voor het Meisje. Onleesbaar omdat de bladzijden bestonden uit plantnamen gevolgd door onbegrijpelijke afkortingen, maar eenmaal ingevoerd in het systeem kon het tuinMeisje dagen doorbrengen met dit boek op schoot. Helaas waren de kwekerijen veel te ver weg en bleef het bij dromen.

Gelukkig verscheen halverwege de jaren ’90 de Plantenvinder voor de Lage Landen. Wat een feest! Al snel besteedde ze elk weekend aan het bezoeken van diverse kwekerijen in Nederland en België. Na 2 jaar was de tuin echt voller dan vol. Bovendien begon ze aan een studie en ook haar werk bleek ineens niet meer in een normale werkweek te passen. Tuinieren werd gereduceerd tot een hobby voor haar spaarzame vrije uren. De bezoekjes aan de kwekerijen in de Benelux, beperkt tot kwekerijen in de buurt.

Bijzondere planten in de moestuin

Bij het moestuinieren ontdekte ze echter het zelfde ietwat snobistische trekje. Of is het gewoon gevoel voor esthetiek? Ook in haar moestuin moeten bijzondere planten staan. En nog lekker bovendien. Dat lijkt een dubbele uitdaging. Gelukkig is er inmiddels internet en dat bespaart veel tijd. 1 Muisklik en ze heeft een overzicht van bijzondere moestuinplanten.

Boomspinazie zaaien

Het Meisje heeft dit jaar boomspinazie gezaaid. Boomspinazie is een plaatje om te zien. Het tuinMeisje heeft de boomspinazie echter niet alleen uit esthetische overwegingen gezaaid. Ook uit praktische. Het tuinMeisje is namelijk gek op spinazie. Dat is een probleem in moestuinland. Spinazie kweken is een drama. Niet in termen van resultaat. Dat heb je heel snel. Na een paar weken kun je dit gewas al oogsten. Maar spinazie schiet heel snel door en dan is het niet meer te eten. Vorig jaar teelde ze daarom Nieuw-Zeelandse spinazie, maar daarmee was ze net te laat. Dit jaar is haar keuze op boomspinazie gevallen. Ook weer geen echte spinazie, maar een naast familielid.

Boomspinazie heeft alles in zich wat het Meisje wenst. Het is lekker, gemakkelijk te kweken en super decoratief. De toppen van de plant eet je rauw in salades. Deze toppen zijn magenta roze. Is dat niet onvoorstelbaar prachtig? De blaadjes zijn frisgroen en deze bereid, en eet je op dezelfde manier als spinazie.

Boomspinazie zaaien is heel gemakkelijk. In maart en april laat je de zaden binnenshuis kiemen. Je ziet op de foto dat de zaailingen, zo klein als ze zijn, al de sublieme kleurcombinatie van felgroen en zuurstokroze hebben. Schitterend toch?

Boomspinazie uitplanten

Na een maand zijn de planten sterk genoeg om uitgeplant te worden. De boomspinazie wordt wel groot. Zo’n 1,5 meter. Zet er dus niet teveel van in je moestuin, en niet te dichtbij elkaar. Houd minimaal een meter afstand. De reusachtige afmeting maakt boomspinazie uitstekend geschikt voor een pot in je tuin of op je balkon. Decoratief, eetbaar en niet te koop bij de supermarkt. Is dat niet bijzonder? In ieder geval bijzonder genoeg voor het tuinMeisje.

pinterest

2 Reacties

 1. suzigirl

  Dag Reny,

  Kan ik de boomspinazie ook laten afhangen, vanuit een grote pot ?

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Ik heb het nog nooit geprobeerd. Ik denk dat de stengels daar te sterk voor zijn, waardoor ze automatisch omhoog zullen groeien. Maar wie weet wordt het wel prachtig!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin