makkelijke Italiaanse tomaten-groentesoep

makkelijke Italiaanse tomaten-groentesoep

Tsja, wat vliegt de tijd. Heerlijk oubollige tekst, en zo clichématig. Maar zo als een vroegere vriendin van het keukenMeisje eens zei: een cliché is niet voor niets een cliché; hoe platgetreden het pad ook is, het is wel de waarheid. En dus zucht het Meisje maar weer eens, wat is de tijd toch snel gegaan. Want vandaag is het oudste keukenKind jarig. Al op weg om een echt mens te worden, hoewel de weg die genomen wordt niet altijd de makkelijkste is. Het kind ziet nogal wat beren op de weg liggen namelijk. Het keukenMeisje ziet er vaak niet meer dan een mug in, soms twee van die hinderlijke zoemende exemplaren. Maar zeker geen brullende bruine beer. Dan zijn er ook momenten waarop de beer voor het keukenKind onzichtbaar lijkt: ze loopt dan recht in de open armen van zo’n gevaarlijk monster. Gelukkig is het keukenMeisje er op zo’n moment altijd voor raad, troost en een portie onvoorwaardelijke liefde. Een soort EHBO voor tieners.

Want dat blijft toch altijd wel hetzelfde; bij diep verdriet wil je toch gewoon je moeder? Vergeten zijn dan de ergernissen en de bemoeizucht (het Meisje noemt dat ‘ wijze raad’) van dat oude mens. Sniffend worden de kopjes thee met bijbehorende koekjes dankbaar genuttigd. Als een pleister op de wonde, net als vroeger: kusje erop. Een kusje maakt alles beter. Werkt bijna net zo goed als troostvoedsel. Want in tijden van diep verdriet, moet de troost van de kinderjaren weer toegediend worden. Kopje thee op bed met een kaneelbeschuitje. Een warme kruik. Een extra knuffel van je moeder. En vooral een kopje van die heerlijke warme en makkelijke Italiaans tomaten-groentesoep met een sneetje brood. Voor het keukenKind een portie instant comfortfood en voor het keukenMeisje een manier om snel wat gezonds te serveren. Kan ze daarna zelf ook even bijkomen van al dat leed.

makkelijke Italiaanse tomaten-groentesoep

voor 4 – 6 personen:

3 blikken tomatenblokjes (a 400 gram) – 1 ui – 1 teentje knoflook – 1 laurierblaadje-  een kleine eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden en wat gehakte verse kruiden, bijvoorkeur oregano en basilicum uit eigen tuin, ongeveer 15 gram bij elkaar – 3 wortelen – 1 prei – stukje knolselderij – stengel bleekselderij – 3 blokjes groentebouillon – handje vermicelli (optioneel) – olijfolie – peper en zout – 1 tot 1,5 liter water

Fruit de ui en de knoflook in een flinke scheut olijfolie glazig. Voeg dan de in gelijke blokjes gesneden groentes toe en laat even meebakken. Daarna kunnen de tomatenblokjes, laurier, gedroogde kruiden, de bouillonblokjes en het water erbij. Laat de groentes ongeveer 25 minuten op een zacht vuurtje garen.

Vlak voor het serveren van de soep doe je eventueel de vermicelli erbij en laat die vijf minuutjes meekoken. Wanneer je de soep in de kommen verdeeld hebt strooi je een beetje van de verse kruiden erover.

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: kerst vieren met de Meisjes deel 2 - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin