borlotti bonen in de tuin en in de keuken
De Meisjes stellen nogal wat eisen aan eetbaar groen. Het moet gemakkelijk te kweken zijn, lekker om te eten en prachtig om te zien. Borlotti bonen voldoen aan al deze eisen. Borlotti bonen, dat klinkt mooi zuidelijk, maar het zijn gewoon kievitsbonen. In Nederland noemen we ze zo omdat het patroon op de boontjes aan een kievitsei doet denken. De Meisjes hadden het niet beter kunnen bedenken.
Borlotti bonen in de tuin en in de keuken
Borlotti bonen zijn een feest voor het oog. Je hebt hoge en lage borlotti bonen. Ofwel stambonen en stokbonen. In beide gevallen zijn de peulen felrood en wit gemarmerd waardoor je ze al van verre ziet hangen.
Wil je ze vers oogsten dan pluk je de peulen als gewone sperziebonen. De verse peulen zijn dan nog knalrood gemarmerd. De bonen in de peul zijn in nog licht van kleur. Zoals je op de foto ziet lijkt het meer roze met wit geaderd.
Borlotti bonen drogen
Wil je de bonen drogen dan laat je de peulen aan de plant hangen. Zijn de peulen droog en dor dan zijn ze klaar. Bij het openen van de peulen zie je dat je bonen nu echt felrood met wit gespikkeld zijn. Na het oogsten droog je de peulen voor de zekerheid nog even na.
Je kunt er nu de hele winter nog van genieten want gedroogde bonen zijn oneindig lang houdbaar. Heb je na de winter bonen over? Dan zaai je ze in het voorjaar gewoon weer opnieuw. Ideaal toch?
Een ander voordeel van bonen is dat je ze kunt verwerken in groenteburgers. Ook handig als je kinderen moeite hebben met het eten van groente. Burgers kennen ze allemaal wel. Burgers, daar hebben ze fijne associaties bij. Met een beetje geluk herkennen ze de groente niet.
In deze groenteburgers gebruik je ook courgette. Handig, want daar heb je toch altijd teveel van in de tuin. Een beetje broccoli erbij en de kids hebben in ieder geval voor deze dag hun portie groente weer binnen.
Helaas trapte het kroost van het keukenMeisje er niet in, maar dat was niet erg. Des te meer burgers waren er voor de Meisjes. Ook voor grote Meisjes zijn deze burgers heel gezond.
Groenteburgers
Voor ongeveer 8 kleinere burgers
200 gram courgette – 60 gram venkel – 200 gram broccoli – 2 lenteuitjes – 50 gram verse en gekookte borlotti bonen – 2 teentjes knoflook – 2 eieren – 2 eetlepels paneermeel – 2 eetlepels bloem – 1 eetlepel Italiaanse kruiden – peper, zout – olijfolie
Snij de gewassen groente in stukken en maal fijn in de keukenmachine samen met de knoflook en lenteui. Doe in een ruime pan een scheutje olijfolie en bak de groentes voor een minuut of 8. Doe daarna in een kom samen met de kruiden, peper en zout en meng met de bloem en paneermeel. Kluts dan de 2 eitjes erdoor en laat als alles goed gemengd is even afkoelen.
Zet een bakpan op middelhoog vuur met een scheut olijfolie. Schep met een lepel het groentebeslag in de pan en bak voorzichtig aan beide kanten goudbruin.
Heb je meer zin in soep met borlotti bonen? Maak dan eens deze verwarmende soep van bonen, aardappel en salie.
Borlotti bonen zijn een van de beste bonen om te telen in ons klimaat, het is van origine een droog boon, maar vroeg geplukt, een delicatesse