chocolade cosmea

chocolade cosmea

Een klein stukje chocolade. Lekker bij de koffie. Haar favoriete detective op tv. Daar mag ze best een beetje van genieten. Dat kan helemaal geen kwaad. Nog een klein stukje. Het is zo spannend. Nog een klein stukje dan. Oei dat was best een grote brok. Waarom verdelen ze die reep toch ook niet in gelijkmatige hoeveelheden? Tja, nu is er nog een heel klein stukje over. Dan kan het Meisje de reep net zo goed op maken. Intens tevreden volgt het Meisje de rest van de detective.

Blije meisjes en chocola. Een hechtere twee-eenheid valt bijna niet te verzinnen. Meisjes eten chocola als ze ongelukkig zijn, als ze menstrueren, als ze in de pubertijd of in de overgang zitten. Bij dood, verdriet of scheiding. Altijd is er chocolade. Van dat eten van chocolade worden wij meisjes blijkbaar gelukkig. Althans, in ieder geval tijdelijk minder ongelukkig. Is dat geen onzin? Praten we onszelf dat niet aan om het schuldgevoel de kop in te drukken? Nee. Het is echt zo.

In chocolade zitten stoffen die effect hebben op de hersenen. Neurotransmitters. Na de inname van chocolade maken je hersenen endorfine en serotonine aan. Dezelfde stoffen die ze ook aanmaken als je gelukkig bent. Of verliefd. Daarnaast zorgt de cafeïne dat de werking van de hersenen versnelt en je alerter maakt. Kortom chocolade is de ideale begeleiding van een spannende detective serie. Weg met dat schuldgevoel. Kom maar op met die reep.

Je hebt het al begrepen. Het tuinMeisje is gek op chocolade. Vooral pure chocolade. Omdat cacao te lastig is om te kweken in Nederland, is ze dan ook overgestapt naar een alternatief. Chocolade cosmea ofwel cosmos atrosanguineus. Ze heeft de plant uit zaad opgekweekt.

Chocolade cosmea zaaien

Zaaien kan het beste ter plaatse. Zaadjes uitstrooien en een klein laagje potgrond erover heen. Goed aandrukken en vochtig houden. Na een week of 2 verschijnen de eerste blaadjes. Als ze te dicht op elkaar staan moeten ze uitgedund worden tot een onderlinge afstand van zo’n 30 cm.

In ons klimaat is de chocolade cosmea een 1-jarige plant. Maar dan heb je ook een pracht van een plant. Donkergroen fijn verdeeld blad. Prachtige donkerrode, bijna zwarte bloemen met een net zo donker hart. Hier en daar een geel stipje. De bloemen wuiven vanaf augustus op hoge stelen boven het laagblijvende blad.

Bloemen van chocolade cosmea

De chocolade cosmea is tevens een snijbloem. Zolang de bloemen regelmatig worden geknipt, blijft de plant nieuwe knoppen aanmaken. Je hoeft de bloemen niet in een vaas te zetten. Ze zijn eetbaar. Nog beter. Een lichte hint van chocolade in de nasmaak. Heerlijk bij nagerechten of gesuikerd ter verhoging van de feestvreugde. Het Meisje moet elke dag even langs de plant lopen en ruiken. De geur? Niks licht ruikend naar chocolade. Absoluut chocolade! Een plant om verliefd op te worden. Of zouden dit die verdomde neurotransmitters weer zijn?

 

Ben je verliefd geworden op de geur en smaak van cosmea. Lees dan dit blog eens.

cosmea in de moestuin

cosmea in de moestuin

 

 

 

pinterest

2 Reacties

  1. Lily

    Ik heb de chocolade cosmos ook in de tuin staan en het is me al een paar jaar gelukt om in een foliekasje te overwinteren, aangezien deze in een grote pot staat.
    Alleen begrijp ik er dit jaar niets van, het is een prachtige struik geworden, maar er is nog niet het kleinste bloemknopje te zien en als ik het vergelijk met de foto’s van vorig jaar had deze plant allang moeten bloeien.
    Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

    Groetjes Lily

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hi Lily, Blijkbaar heeft hij al zijn energie gebruikt om een sterke struik te worden en niet in bloemen. Daar kunnen heel veel redenen voor zijn. De droogte van de afgelopen maanden of een gebrek aan voedingstoffen lijken ons het meest waarschijnlijk.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *