compost voor de moestuin

compost voor de moestuin

Het is niet altijd gezellig, een moestuin in de winter. Soms is het zelfs ronduit zielig. De laatste keer dat de man en het Meisje in de moestuin waren, kwamen ze er zo nat vandaan dat ze hun ondergoed konden uitwringen. Er was wel weer een target gehaald. De tuinbonen zaten voor eind februari in de grond.

Want soms is dat wat het is, er moet iets gebeuren en dat kan niet uitgesteld worden zonder dat je daar de gevolgen van ondervindt. Aardperen moeten worden opgegraven voordat ze uitlopers krijgen, kolen moeten worden geoogst voordat ze gaan bloeien, pastinaken moeten uit de grond worden gehaald als de moestuin een zwembad is geworden.

Uiteraard kun je alles relativeren, zoals de Meisjes ondervonden van een snauwende parkeermeneer: “U moet helemaal niets. Doodgaan is het enige dat moet in het leven”. Wat het keukenMeisje toen terug schreeuwde, was zo onmeisjesachtig dat het tuinMeisje het hier niet kan herhalen. Wel hebben ze er samen hard om gelachen. Dat relativeert altijd.

Misschien is moeten een te groot woord en had de parkeerwacht daar gelijk in, maar het is toch zonde om pastinaken te laten verrotten. Dat laat ze niet gebeuren. Dan moet ze naar de tuin. Dan maar een nat tuinMeisje.

Compost voor de moestuin

Wat het Meisje ook had moeten doen, was compost over de moestuinbedden strooien. Compost verbetert de bodemstructuur. Maakt een dichte en zware bodem losser van structuur of zorgt juist dat een droge zandbodem beter vocht en voedingsstoffen vast kan houden. Maar goede compost is nog niet zo gemakkelijk te verkrijgen.

Gratis compost

Het Meisje heeft een compostbak in de tuin staan. Dat is ideaal omdat ze zo haar eigen tuin- en keukenafval om kan zetten in compost voor de moestuin. Maar de composthoop is helaas te klein. Er komt niet voldoende hitte vrij waardoor het composteren tergend langzaam gaat.

Vorig jaar maakte het Meisje daarom gebruik van een initiatief van haar gemeente, om gratis compost op te halen dat bestaat uit gft afval. Bij gebruik bleek dat Haarlemmers hun afval toch niet zo goed scheiden als het Meisje had gehoopt. Ze kwam te veel stukjes glas tegen om nog een keer gebruik te maken van dit aanbod.

Wat is goede compost

Er zit nog maar één ding op. Ze moet dit keer echt naar de winkel om biologische compost te vinden. Dat is lastig want goede en voedzame compost is moeilijk te vinden als je in de stad woont. Bovendien bestaat deze compost meestal uit plantenresten, maar het effect van een dergelijke compost bereikt het Meisje al door in de herfst haar moestuinbedden te bedekken met dikke lagen herfstblad. Dat is niet genoeg. Ze wil de bodem extra voeding meegeven zoals kalium, stikstof en fosfor.

Als ze in de herfst had gezorgd voor compost voor de moestuin, dan had de compost de tijd had gehad om langzaam verwerkt te worden door de organismen in de aarde. Maar dat deed ze niet. Ook toen had ze geen zin in een nat pak.

Ze heeft nu nog één kans. Twee maanden voordat de zaden de tuin in gaan, kan ze nog compost strooien. Dat is nu.

Helaas wordt er de komende twee weken opnieuw dagelijks regen voorspeld. Haar zoveelste natte pak zit er aan te komen. Maar het moet. Het leven van een moestuinier in de winter is zwaar. Heel zwaar.

aardappel en broccoli samosa
aardappel en broccoli samosa

Weet je wie ook last heeft van een zwaar leven? Het keukenMeisje. Maar dat weet ze dan weer te verlichten met lekkere hapjes zoals deze aardappel en broccoli samosa. Het tuinMeisje gaat vanavond maar weer eens bij haar langs. Even het leven relativeren.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *