tuinbonen zaaien

tuinbonen zaaien

Het Meisje chat met een robot. De robot heeft daar geen gevoel bij. Zij wel. Bovendien schiet het niet op. Het onderwerp is IT gericht en daar heeft het Meisje helemaal geen verstand van.

De robot heeft dan weer geen verstand van Meisjes, want hij geeft de verkeerde antwoorden. Dat ligt natuurlijk aan haar. Blijkbaar typt ze steeds woorden in, waar de robot niet op is geprogrammeerd. Er ontstaat een Babylonische spraakverwarring waar het Meisje niet blij van wordt. En ook het probleem niet oplost.

Ze wil gewoon iemand aan de telefoon. Is dat zo moeilijk? Ze snapt heus wel dat een mens achter de telefoon helemaal niet past bij een efficiƫnt economisch ingericht bedrijfsmodel. Maar ze is een klant. Een klant van vlees en bloed. En nog blond ook. Maar ja. Daar zijn de targets van het bedrijf niet op ingericht.

Ze wordt hier niet heel vrolijk van. Ze gaat haar eigen target maar eens halen. Tuinbonen zaaien voor eind februari. In de volle grond.

Tuinbonen zaaien in de volle grond

Ze weet het, februari is veel te vroeg om te zaaien in de volle grond. Zaden hebben een beetje warmte nodig. Niet veel, maar toch een grondtemperatuur van ongeveer 5 graden. Zover is het nu nog niet. Tuinbonen zijn echter de uitzondering die de regel bevestigt. Tuinbonen kunnen overal tegen.

Tuinbonen zaaien kan op twee momenten in het jaar. Als je tussen januari tot half maart zaait, dan kun je in juni tuinbonen oogsten. Zaai de tuinbonen een vingerkootje diep. Ze zijn niet kieskeurig als het om de grondsoort gaat. Potgrond, tuingrond, klei, zandgrond. Het maakt niet uit. Ze vragen hooguit een beetje bemesting in de vorm van compost.

Tuinbonen steunen

Tuinbonen worden stevige rechtopstaande planten van ongeveer een meter hoog en veel blad. In de oksels van dit blad ontstaan de bloemen. Omdat de planten nogal groot worden, is het verstandig om ze te ondersteunen met bamboestokken die je naast de plant in de grond steekt. Tussen deze stokken kun je touw binden of je weeft er andere stokken tussendoor. Dit zorgt voor een stevig frame waarbinnen de bonen kunnen groeien.

Zwarte bonenluis

Het enige probleem waar tuinbonen last van hebben zijn luizen. De zwarte bonenluis. Deze bestrijd je het beste door de toppen uit de bonen te knippen. Doe dit boven de 6e of 8e tros peulen. Boven deze toppen hoopt het suiker zich op, waar de luizen op af komen. De toppen zijn heerlijk trouwens. Zo uit het vuistje of in een salade.

Tuinbonen zaaien kan ook in het najaar. Zodra je je moestuin leeghaalt voor de winter, stop je de tuinbonen in de grond. Op deze manier kun je de tuinbonen al in mei oogsten, als de zwarte bonen luis nog niet wakker is.

Omdat het Meisje elk jaar last heeft van deze luis in haar tuinbonen, had ze zich vorig jaar stellig voorgenomen om haar tuinbonen voortaan in het najaar te zaaien. Helaas heeft ze dat target niet gehaald. Het Meisje is tenslotte geen robot.

Kun je jezelf echt niet bedwingen en wil je in februari al buiten zaaien? Lees dan eerst dit blog voordat je naar buiten rent.

te vroeg zaaien
te vroeg zaaien
pinterest

2 Reacties

  1. Marjanne

    Gelijk kom in me op dat ik een aantal jaren, zodra de aarde warmer wordt, dille heb gezaaid. De ene keer tussen en de andere keer rond de tuinbonen. O ja waarom…nou dille weert de zwarte bonenluis!

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hoi Marjanne, wat een goed idee. Dat gaan we meteen uitproberen! Liefs De Meisjes

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin