salade met blauwe kaas en chips van aardpeer

salade met blauwe kaas en chips van aardpeer

Het tuinMeisje had het al jaren over haar aardperen. Waarbij het keukenMeisje elke keer dacht: mwah, zal wel. Gezien haar niet bestaande liefde voor (gekookte) zoete groente vreesde ze dat de aardpeer in dezelfde categorie zou vallen. Over onwetendheid gesproken.

Toen het tuinmeisje met een zak vers geoogste aardperen op de stoep stond was ze dan ook niet bijster enthousiast. Over de aardperen dan. Het zien van haar vriendinnetje levert altijd een glimlach op het gezicht van het keukenMeisje op. Maar de aardperen verdwenen met een zwaai naar buiten, het balkon op. Uit het zicht.

Het keukenMeisje vermoedt dat haar gebrek aan enthousiaste enigszins voelbaar was. De volgende dag kreeg ze een berichtje dat wanneer ze niet toekwam aan de aardperen deze ook heel goed in plakjes geblancheerd en ingevroren konden worden.

Met frisse tegenzin haalde ze de verstoten groentes naar binnen en begon te schillen, schillen, schillen. En toen moest ze bedenken wat ermee te maken. In haar keukentje is alles namelijk klein, dus ook haar vriesvakje. Invriezen was geen optie.

Van een gedeelte van de oogst maakte ze chips. Razend enthousiast werd het keukenMeisje over de smaak van de aardpeer toen ze eenmaal begon met proeven! Niks meligs, niet zoet, niet gronderig maar verfijnd en met een hint naar de smaak van artisjokbodems. Ze was verliefd! Het is een wonder dat niet alle chipjes rechtstreeks haar mond ingingen. Ze wist zich te beheersen en bewaarde genoeg om deze heerlijke salade met blauwe kaas en chips van aardpeer te maken. Gelukzalig at ze haar bordje leeg en vraagt zich nu nog maar één ding af: zou het tuinMeisje nog meer aardperen hebben?

salade met blauwe kaas en chips van aardpeer

75 gram gemengde sla – 40 gram blauwe kaas – 1 peer – 4 middelgrote aardperen – 3 eetlepels olijfolie – 1 eetlepel (witte balsamico) azijn – 1/2 eetlepel honing – peper en zout. Deze hoeveelheid is voor 4 voorgerechtjes.

Je kunt kiezen of je de aardperen schilt of niet. Was ze dan goed! Maak dunne plakjes, dat kan door ze door de mandoline te halen of als je dat niet hebt een dunschiller te gebruiken. Spoel de plakjes af met koud water en dep ze droog met een schone keukendoek. Verhit een pannetje met zonnebloemolie en frituur ze in kleine porties op 180 °C gedurende 2 tot 3 minuten tot je goudgele knapperige chipjes hebt. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Schil de peer, snij in vieren. Verwijder klokhuis en snij in dunne plakken. Wanneer je geen rijpe peer hebt kun je de plakken even blancheren. Klop van de azijn, olie en honing een dressing en maak op smaak met peper en zout. Meng de dressing door de salade. Verdeel de salade over de borden. Verdeel de peer en de blauwe kaas erover en maak af met een flinke berg chips van aardpeer.

Wil je net zo enthousiast worden over aardperen? Lees dan dit blog van het tuinMeisje

aardperenboerin in de stad
aardperenboerin in de stad
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *