courgette in de tuin en in de keuken
bijgerechten, bloemen, borrel, snacks & dips, de keuken, de moestuin, groente kweken, vegetarisch, zaaien
Mediterrane groentes kweken in Nederland is niet altijd een succes. Zeker niet als je geen kas hebt zoals De Meisjes. Zij kweken dan ook niet veel Mediterraan groen. Helaas, want ze zijn er wel gek op. Er is gelukkig een uitzondering: courgette. Courgette kweken is zo gemakkelijk dat je er elke zomer een overschot aan hebt. Niet meer weet wat je ermee moet maken. Gelukkig kennen De Meisjes dat probleem en weten zij er wel raad mee.
Courgette zaaien
Courgette zaai je tussen mei en juli. Als je binnen voor zaait kun je zelfs in april al beginnen. Stop een zaadje in een pot en bedek deze met een centimeter aarde. Kenners zaaien courgette op zijn kant zodat je de zaden niet ondersteboven kunt zaaien. Een enkel zaadje per pot lijkt weinig, maar courgette heeft veel ruimte nodig. Heel veel. Zeker als je courgette in de volle grond zaait. Geef je de courgette wat bemeste potgrond of compost dan levert die ene zaailing zo een stuk of 10 courgettes op.
Courgette in de tuin en in de keuken
Het kan zijn dat je je courgettes moet delen met slakken. Dat is echter alleen in de beginperiode als het plantje nog klein en teer is. Zet er in dat geval tijdelijk een glazen cloche overheen. De kans dat je die niet hebt is groot, maar met een omgekeerde glazen vaas van enige omvang bereik je hetzelfde effect.
Oogst je courgettes klein. Zeker de helft van het formaat dat je in de supermarkt koopt. Dan zijn ze het lekkerst. Bovendien zet je zo de plant aan tot meer productie. Nog meer courgettes betekent nog meer lekkere recepten uitproberen. Denk bijvoorbeeld eens aan een salade van gegrilde venkel met courgette of doe eens gek en maak patatas bravas van courgette.
Wanneer je eerste courgette honger gestild is, ga je over op het eten van de courgettebloemen. Of andersom natuurlijk. De Meisjes eten dit gerecht zelfs zo graag dat courgettes bij hen nauwelijks de kans krijgen om te volgroeien.
Aan de courgette plant zitten zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Courgettes zijn namelijk éénhuizig. Ze bevruchten elkaar. Lekker gemakkelijk. Lekker onafhankelijk en beide bloemen kun je eten. De vrouwelijke bloemen dragen de vruchten. De mannelijke bloemen verwelken nadat ze hun werk hebben gedaan.
Gevulde courgettebloemen
Pluk de bloem van de plant. Eventueel met een ieniemienie courgette eraan vast. Vouw de blaadjes heel voorzichtig, maar dan ook heel voorzichtig open. Verwijder de stamper, die is bitter. Vul elke bloem met een klein stukje mozzarella, een ansjovisfiletje en een blaadje basilicum. Vouw de bovenkant van de bloem weer dicht en zorg daarbij dat de mozzarella bedekt is, anders loopt de kaas er bij het bakken zo weer uit. Dan maak je een beslag en omdat de Meisjes van gemakkelijk houden maken ze een lui beslagje van bloem, ei, melk en peper en zout. Vind je dat te simpel? Doe dan nog een beetje bier bij het beslag. Schenk een flinke laag olijfolie in de pan en bak de bloemen rondom bruin.
Voor 4 personen gebruik je: 12 courgettebloemen- 1 bolletje buffel mozzarella- 12 ansjovisfilets- 12 basilicumblaadjes- beslag van bloem, ei en melk (of bier) – olijfolie om te bakken
Heb jij je courgettes juist te laat geoogst en zijn ze een beetje uit de kluiten gegroeit? Dan is de schil een beetje hard en zijn de zaden groot. Verwijder beide en maak er deze courgette-spinaziesoep mee.