tomaten in de tuin en in de keuken

tomaten in de tuin en in de keuken

O Fijn, de tomaten zijn eindelijk rijp! Bij het tuinMeisje dan. Bij het keukenMeisje ging het faliekant mis op het moment dat er ‘gediefd’ moest worden. Hoe dan? Wanneer dan? Wat dan? Laat maar dan, jammer dan…

Want bij tomaten gaat het heel erg goed, of heel erg fout, zo weet het tuinMeisje. Als het niet goed gaat, kun je daar meestal het weer de schuld van geven. Meestal, maar niet in het geval van het keukenMeisje. Maar goed, niet iedereen is zo lui.

Tomaten zijn eigenlijk het beste te kweken in een kas. Buiten is het verschrikkelijk lastig, maar je eigen tomaten zijn ook verschrikkelijk veel lekkerder, dus een echte keuze is er niet. Met de tips van het tuinMeisje moet het wel lukken om mooie, rode tomaten te krijgen, ook zonder kas.

Naast een kas voor een goed klimaat houden tomaten verder van water (maar dan alleen aan hun voeten) en mest. Veel mest. Dat kun je in vloeibare vorm kopen dus heel ingewikkeld is het niet. Tomaten kweken is wel veel werk, want, juist,  er moet ook gediefd worden.

Tomaten in pot

Teel je tomaten in pot, dan kun je het beste voor cherry tomaten kiezen. Die worden niet zo hoog. Nu is het moment om ze te oogsten. Dat doe je als ze rood en een beetje zacht zijn. Het takje waar ze aan hangen moet een licht knappend geluid maken als je ze plukt.

Tomaten in de tuin en in de keuken

Als we regenachtig weer houden zullen er straks nog heel veel groene tomaatjes aan je plant hangen. Pluk die voordat het te koud wordt en leg ze in de vensterbank om na te rijpen. Het schijnt ook te helpen als je ze samen met een banaan in een papieren zak stopt. Blijven ze groen? Geen nood. Daar maak je een overheerlijke chutney van. Heb je wel het geluk dat je een grote hoeveelheid mooi rode tomaten hebt kunnen oogsten? Maak er dan makkelijke Italiaanse tomaten-groentesoep van. Zo weten de Meisjes overal weer wat lekkers van te maken!

Makkelijke Italiaanse tomaten-groentesoep

voor 4 – 6 personen:

1,2 kg tomaten, gewassen en in stukjes gesneden – 1 ui – 1 teentje knoflook – 1 laurierblaadje – een kleine eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden en wat gehakte verse kruiden, bijvoorkeur oregano en basilicum uit eigen tuin, ongeveer 15 gram bij elkaar – 3 kleine wortelen – 1 prei – stukje knolselderij – stengel bleekselderij – 3 blokjes groentebouillon – handje vermicelli (optioneel) – olijfolie – peper en zout – 1 tot 1,5 liter water

Fruit de ui en de knoflook in een flinke scheut olijfolie glazig. Voeg dan de in gelijke blokjes gesneden groentes toe en laat even meebakken. Daarna kunnen de tomatenblokjes, laurier, gedroogde kruiden, de bouillonblokjes en het water erbij. Laat de groentes ongeveer 25 minuten op een zacht vuurtje garen. Pureer de soep fijn met de staafmixer.

Vlak voor het serveren van de soep doe je eventueel de vermicelli erbij en laat die vijf minuutjes meekoken. Wanneer je de soep in de kommen verdeeld hebt strooi je een beetje van de verse kruiden erover.

makkelijke Italiaanse tomaten-groentesoep

makkelijke Italiaanse tomaten-groentesoep

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *