bramen in de tuin en in de keuken

bramen in de tuin en in de keuken

Zomerfruit. De Meisjes kunnen er geen genoeg van krijgen. Ze zijn er gek op. Ze hebben ook best veel fruit in hun kleine tuintje en er staat nog meer op hun verlanglijstje. Maar bramen staan daar niet bij. Want een braam is gewoon onkruid. Onkruid wat onverwacht op visite komt en met geen stok meer de deur uit te werken is. Dat komt omdat de braam een woest type is. Een braam wordt groot, heeft ruimte nodig zowel boven als onder de grond. De wortels van een braam reiken wel 3 meter ver. Met geen mogelijkheid meer weg te krijgen dus.

Bramen onderhouden

Idealiter staat een braam dus in een pot òf in de tuin van de buren. Heb je wel ruimte dan hoef je er niet zoveel aan te onderhouden. De meeste bramen bloeien op oud hout, dus in het tweede jaar levert de tak bramen op. De takken die gebloeid hebben knip je in het najaar af. Daarna schieten de nieuwe scheuten al snel uit de grond. Deze stengels bind je aan een schutting of iets anders dat houvast biedt en in het voorjaar snoei je ze nog een beetje bij. Je kort elke zijtak in tot een centimeter of tien.

Vanaf augustus is het snoepen geblazen. Je oogst de bramen door ze heel voorzichtig vast te houden en licht te trekken. Laten ze los dan zijn ze rijp. Laten ze niet los, dan zijn ze nog zuur en kun je ze beter laten zitten. Heb je verkeerd gegokt en zijn ze te rijp dan heb je rode vingers.

Bramen in de tuin en in de keuken

Heb je veel bramen in je moestuin? Probeer dan je overige huisgenoten te paaien met de deze lekkere muffins met citroen en bramen. Je kunt natuurlijk ook ander zomerfruit gebruiken. Denk eens aan blauwe bessen of frambozen. Maar waarom niet gebruik maken van die ongenode gast? Levert zo’n visite ook nog wat op.

Dit heb je nodig voor 6 muffins:

1 biologische citroen – 70 gram boter – 4 eieren – 100 gram fijne kristalsuiker – 1 zakje vanillesuiker – 1 theelepel vanille essence – 100 gram bloem – 40 ml melk – 150 gram bramen – poedersuiker

Verwarm de oven voor op 210 graden. Boen de citroen schoon en rasp de schil eraf en pers de citroen daarna uit. Splits de eieren en klop de dooiers met de suiker tot een bleke massa. Klop er beetje voor beetje de bloem doorheen. Smelt de boter in een steelpannetje en giet die dan bij het mengsel  samen met de citroenschil. Als dit gemengd is meng je de melk met de vanille-essence door het beslag en daarna pas het citroensap erdoorheen. Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een snufje zout en de vanillesuiker stijf en spatel daarna voorzichtig door het beslag. Hou 6 mooie bramen apart en voeg de rest toe aan het beslag. Vet de vormpjes in en verdeel het beslag, zet in de oven. Na 10 minuten bakken leg je de apart gehouden bramen op de muffins en verlaag je de temperatuur naar 180 graden. Bak ze in nog eens 10 minuten gaar. Laat de muffins eerst even afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

 

bramen in de tuin en in de keuken

bramen in de tuin en in de keuken

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *