blauwe bessen

blauwe bessen

Zijn niet alle herinneringen zoeter dan de werkelijkheid? Geen idee hoe het Meisje erop kwam, en er valt geen goed antwoord op te geven. Toch was dit het eerste wat ze vanmorgen dacht toen ze haar blauwe bessen proefde. Vol verwachting had ze de balkondeur geopend omdat eindelijk, eindelijk de blauwe bessen rijp waren. Nog niet allemaal, maar toch een flinke voorraad voor een ontbijtje. De eerste bes viel tegen. Minder zoet dan het tuinMeisje dacht. Iets meliger ook. De eerste was vast nog niet rijp geweest dus nog maar een tweede. Helaas. En dat terwijl ze vroeger zoveel lekkerder waren.

In haar jeugd kampeerden ze vaak op de Veluwe. Op vrijdagavond stapte de familie in de auto en op zondagavond waren ze weer terug. In de tussenliggende tijd waren ze met vakantie geweest. Kort maar krachtig. Er werden eindeloze fietstochten over de hei en door de bossen gemaakt. Het Meisje op de oude fiets van haar oma met een veel te groot verzet. Altijd was ze als laatste bovenaan de heuvel, maar als eerste weer beneden. Tijdens die fietstochten werd alles geplukt wat eetbaar was. Het Meisje vond de bramen heerlijk maar ze zat bij het plukken volledig onder de schrammen vanwege de doornen aan de struik. De blauwe bessen waren gemakkelijker te plukken en overheerlijk zoet. Hoe kon haar herinnering haar toch zo in de maling nemen?

Blauwe bessen of bosbessen?

Een zoektocht op internet bood uitkomst. Het Meisje had het verkeerde struikje gekocht. Blauwe bessen in plaats van bosbessen. De struiken uit haar jeugd waren bosbessen. Gelukkig maar. Dat betekent dat ze op haar eerste vraag geen antwoord hoeft te geven. Het Meisje is overigens niet de enige die de mist in gaat. Hele volksstammen met haar. Blauwe bessen en bosbessen worden te pas en te onpas door elkaar gehaald. Tot in de winkel aan toe. Er zijn meerdere botanische verschillen te benoemen, maar de gemakkelijkste is: blauwe bessen zijn wit van binnen, bosbessen rood.

Blauwe bessen zijn superfood

Dit wetend was de derde blauwe bes lekker en bij de vierde ontdekte het Meisje zelfs dat ze superfood zat te eten. Ze was heel gezond bezig! Gelukkig maar, want bosbessen groeien niet in een pot maar in een bos. En dat is op het balkon van het Meisje ver te zoeken.

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: ontbijt ijsjes met blauwe bessen en chiazaad - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *